Kotimaa Rikos

Ulkomaalaismies käytti kahdeksaa lasta seksuaalisesti hyväkseen – hovioikeus alensi vankeustuomiota

Helsingin hovioikeuden seinää. Kuva Gunnar Finne / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Hovioikeus alensi ulkomaalaismiehen kahdeksaan alaikäiseen kohdistuneista seksuaalirikoksista saamaa vankeustuomiota.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 11. tammikuuta 2019 vuonna 1986 syntyneen Hedayatullah Safin vankeuteen seitsemästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja yhdestä törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Safi ehdotteli viestittelemällä sosiaalisesta mediasta löytämilleen lapsille seksiä. Joskus Safi käytti Armaan- ja Aadil-identiteettejä viekotteluun.

Kerran mies lähetti erektiossa olevasta siittimestään kuvan 15-vuotiaalle. Kun 15-vuotias kuittasi Safille, että siitin on pieni, Safi kirjoitti takaisin, että ”Ei ole pieni. Se on iso” ja ehdotti testiä.

Mies oli useaan otteeseen yhdynnässä 14-vuotiaan uhrin kanssa ja teki muiden lasten kanssa useita kertoja erilaisia seksuaalisia tekoja.

Käräjäoikeudessa Safi kiisti teot. Näyttöjen ja uhrien sekä todistajien lausuntojen perusteella Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Hedayatullah Safin 4 vuodeksi 10 kuukaudeksi vankeuteen ja maksamaan uhreilleen korvauksia yhteensä 21 000 euroa. Asianajajien palkkiot käräjäoikeuden käsittelyissä olivat kaikkiaan 32 000 euroa.

Safi ja syyttäjä valittivat tuomiosta Helsingin hovioikeuteen. Safi vaati muun muassa syytettä törkeästä lapsen hyväksikäytöstä hylättäväksi ja korvattavaksi seksuaalisella hyväksikäytöllä. Hän myös perusteli lieventämistä sillä, että hän oli auttanut tapausten selvittämistä. Hovioikeus ei myöhemmin asiaa käsitellessään havainnut tällaista pyrkimystä.

Syyttäjä puolestaan vaati vankeustuomion koventamista 6 vuodeksi 6 kuukaudeksi.

Hovioikeus antoi asiassa ratkaisunsa 10. tammikuuta 2020 ja päätti alentaa Safin vankeusrangaistusta vuodella. Vankeustuomion pituudeksi jäi näinollen 3 vuotta 10 kuukautta.

Safia hovioikeudessa puolustaneen asianajajan palkkiot 13 065 euroa jäävät Safin taloudellisten olojen vuoksi veronmaksajien tappioksi. Uhrin asianajajan palkkiot 4552 euroa Safi joutuu korvaamaan valtiolle.

Safi määrättiin vangittavaksi heti. Safi on ollut vangittuna 25.7.2018 ja 25.6.2019 välisen ajan Vantaan vankilassa, josta hän pääsi hovioikeuden päätöksellä vapaalle jalalle odottamaan hovioikeuden ratkaisua valituksiin. Safin pitämistä edelleen vangittuna vaadittiin, mutta hovioikeus hylkäsi vaatimuksen 30. elokuuta 2019.

Lähde Helsingin hovioikeuden ja käräjäoikeuden tuomiot

Liity kannattajajäseneksi

Kansalaisen verkkokauppa