Kotimaa Rikos

Ulkomaalaistaustainen työttömänä Suomessa asuva aviopari kerrytti Subutexilla mittavan omaisuuden

Kuva Poliisi.

Työttömänä Suomessa asusteleva ulkomaalaispariskunta ansaitsi Subutex-kaupalla sievoisen omaisuuden.

Itä-Uudenmaan poliisi on takavarikoinut joulukuun 2018 ja helmikuun 2019 välisenä aikana yhteensä noin 18 300 Subutex-tablettia, 249 500 euroa käteistä rahaa, noin 300 000 euron arvoisen kiinteistön sekä lisäksi muuta irtainta omaisuutta noin 60 000 euron arvosta. Takavarikoitu irtain omaisuus sisältää muun muassa kolme ajoneuvoa, peräkärryn ja matkaveneen. Takavarikoidun käteisen rahan epäillään olevan suoraan huumausaineiden myynnistä saatua rikoshyötyä. Muu omaisuus on takavarikoitu ns. laajennettuna rikoshyötynä. Takavarikoitujen Subutex -tablettien katukauppa-arvo on yhteensä noin 549 000 euroa.

– Tapahtumat saivat alkunsa, kun poliisi takavarikoi joulukuun 2018 alussa Jakomäessä olleesta maastokätköstä 1 000 Subutex-tablettia. Samaiseen maastokätköön toimitettiin myöhemmin vielä toisella kertaa 993 Subutex-tablettia, jotka poliisi takavarikoi niin ikään joulukuussa, kertoo tapauksen tutkinnanjohtaja rikoskomisario Rauno Jämsä

Kuva Poliisi.

Tutkinnan edetessä poliisi sai selville henkilön, jonka oli syytä epäillä toimittaneen nämä yhteensä 1 993 Subutex-tablettia maastokätköön. Epäilty oli Vantaalla asuva ulkomaalaistaustainen mies. Samassa asunnossa oli kirjoilla myös epäillyn aviopuoliso. Teosta epäilty mies otettiin kiinni Helsingin Katajanokan satamassa helmikuussa 2019 kun hän oli palaamassa Helsinkiin Ranskaan suuntautuneelta matkaltaan. Miehen kuljettamasta henkilöautosta takavarikoitiin yhteistyössä Tullin kanssa 15 477 Subutex-tablettia.

Kiinnioton jälkeen avioparin asunnolle Vantaalle tehtiin kotietsintä. Kotietsinnällä pariskunnan asunnosta takavarikoitiin Subutex-tabletteja vielä 831 kpl. Asunnosta takavarikoitiin myös käteistä rahaa yhteensä 248 000 euroa.

– Asunnosta takavarikoitu käteinen raha ja Subutex -tabletit oli piilotettu kiinteistön välikatolle eristeiden sekaan, Jämsä jatkaa.

Asunto, josta takavarikot tehtiin, oli kiinniotetun miehen käteisellä vuonna 2017 ostama omakotitalo, jota oli peruskorjattu usealla kymmenellä tuhannella eurolla vuoden 2018 aikana.

– Miehelle ja hänen vaimolle oli kertynyt vuosien 2017 – 2018 aikana huomattava määrä muutakin käteisellä ostettua omaisuutta huolimatta siitä, että molemmat olivat työttömiä ja vailla vakinaisia tuloja, Jämsä kertoo.

Tutkinnassa selvisi, että epäilty mies oli tehnyt autolla vuoden 2018 aikana useita lyhyitä matkoja Keski-Eurooppaan, lähinnä Belgian ja Ranskan alueelle. Osalla matkoista oli ollut mukana myös epäillyn vaimo. Tutkinnassa saatiin viitteitä siitä, että matkoja oli tehty myös vuonna 2017. Näistä matkoista ainakin osan epäillään olleen samanlaisia Subutex-tablettien hakumatkoja, kuin helmikuussa 2019 tehty matka oli.

Rikoskokonaisuudessa on ollut vangittuna neljä henkilöä, joista yksi on jo saanut 2v 4 kk:n vankeustuomion yrittäessään hakea Subutex -tabletteja maastokätköstä joulukuussa. Yksi vangittuna ollut on vapautettu ja häntä ei ole enää syytä epäillä rikoksesta tässä kokonaisuudessa. Aviopari on edelleen vangittuna ja juttu on siirtynyt heidän osaltaan syyteharkintaan tällä viikolla. Rikosasia tullaan käsittelemään 2019 touko-kesäkuun vaihteessa Helsingin käräjäoikeudessa.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit