Eurooppa Rikos

Ulkomaalaisten osuus on kohonnut huomattavan korkeaksi Berliinin vankiloissa

Moabit. Kuva Wikimedia Commons.

Ulkomaalaisten vankien osuus Berliinin vankiloissa on kasvanut voimakkaasti. Tätä nykyä osuus vaihtelee 40 prosentista jopa 70 prosenttiin, ilmenee senaatin oikeushallinnon vastauksesta FDP:n edustajan parlamentaariseen kysymykseen.

Berliner Zeitungin uutisoiman, virallisesti julkistamattoman vastauksen mukaan esimerkiksi Moabitin tutkinta- ja rangaistusvankilassa Saksan passi on 30 prosentilla vangeista, kun osuus oli 45 prosenttia viisi vuotta sitten. Tegelissä oli 53 prosenttia, aiemmin 67 prosenttia Saksan kansalaisia.

Plötzenseen vankilassa kuusi kymmenestä, aiemmin seitsemän kymmenestä, on maan kansalaisia; Heideringissä enää vähemmistö, 44 prosenttia, vähennystä kymmenen yksikköä. Vain avovankilapuolella osuus on yhä kaksi kolmasosaa. Ulkomaalaisten parissa on erityisen runsaasti Turkin ja Puolan kansalaisia, mutta myös Romaniasta ja Bulgariasta tulleita. Viime vuosina on voimakkaasti lisääntynyt Lähi-Idästä ja Afrikasta tulleiden osuus.

Vankiloiden ylikuormitus on entisestään lisääntynyt, sanoo kysymyksen tehnyt Berliinin maapäivien edustaja Marcel Luthe (FDP). Vankien alkuperän, kulttuurin ja kielen eroavuudet ovat entisestään lisääntyneet. Osalla ei ole lainkaan kunnioitusta toisiaan ja virkailijoita kohtaan. Vankilat joutuvat toimimaan mahdottoman rajamailla.

Luthe vaatii senaattia (osavaltiohallitusta) ongelmien kiistämisen sijasta vihdoin ryhtymään toimiin henkilökunnan ja vankilatilojen lisäämiseksi ja olosuhteiden parantamiseksi.

Berliinin senaatin oikeusministerin tiedottaja väittää, että vankien kokonaismäärä olisi yleisesti vähentynyt. Lehti kuitenkin osoittaa lukujen perusteella, että oleellista muutosta ei ole tapahtunut. Tiedottaja korostaa ulkomaalaisperäisen henkilökunnan lisäämistä. Tarvittaisiin muitakin kuin vain saksan- ja englannintaitoisia.

  • 237
    Shares