Kotimaa Rikos

Ulkoministeri Haavisto esitutkintaan

Pekka Haavisto. Kuva OSCE / Flickr / CC BY-SA 2.0

Perustuslakivaliokunta pyytää esitutkinnan suorittamista ulkoministeri Pekka Haaviston ministerivastuuasiassa.

Perustuslakivaliokunta on tänään yksimielisesti päättänyt pyytää valtakunnansyyttäjää ryhtymään toimenpiteisiin esitutkinnan toimittamiseksi ulkoministeri Pekka Haavistoa (vihr.) koskevassa ministerivastuuasiassa. Pyyntö esitutkinnan aloittamiseksi on rajattu koskemaan ulkoministerin menettelyä ulkoministeriön konsulipäällikön virkajärjestelyissä, eikä se kata kymmenen kansanedustajan asiassa tekemän muistutuksen sisältöä kokonaisuudessaan.

Esitutkinnan toimittaminen ministerivastuuasiassa tulee kyseeseen lähinnä, jos sen arvioidaan olevan tarpeen lisäselvityksen saamiseksi eli tapahtuneiden tosiseikkojen selvittämiseksi. Perustuslakivaliokunta on kiinnittänyt huomiota myös siihen, että tutkinnan kohteena olevan henkilön kannalta esitutkinnan käynnistäminen antaa hänelle esitutkintalain mukaiset oikeusturvatakeet ja selkeyttää hänen oikeudellista asemaansa menettelyssä.

Esitutkinnassa arvioidaan saatavan parhaiten selvitystä myös siihen, onko ministeri Haaviston toiminnassa ilmennyt sellaista tahallisuutta tai törkeää huolimattomuutta kuin perustuslain 116 §:ssä edellytetään ministerisyytteen nostamiselle.

Kantaa ministeri Haaviston koskevan asian saattamiseksi valtakunnanoikeuden käsiteltäväksi voidaan ottaa vasta esitutkinnan valmistuttua.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit