Kotimaa Politiikka

Ulkoministeri Haaviston toimista ministerivastuuasia

Pekka Haavisto. Kuva OSCE / Flickr / CC BY-SA 2.0

Kymmenen kansanedustajaa on jättänyt perustuslain 115 §:n mukaisen muistutuksen, jossa pyydetään perustuslakivaliokuntaa tutkimaan ulkoministeri Pekka Haaviston toimien laillisuus al-Holin leirillä olevien Suomen kansalaisten tai Suomesta sinne päätyneiden henkilöiden kotiuttamista koskevassa asiassa.

Kansanedustajat pyytävät tutkinnan osana tarkastelemaan sitä, onko ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) painostanut virkamiehiä tekemään lainvastaisia päätöksiä. Lisäksi edustajien mukaan on tutkittava, onko prosessi, jossa ulkoministeriö on asettanut uuden erityisedustajan hoitamaan al-Holin asiaa, ollut laillinen. Edelleen edustajat pyytävät tutkimaan, onko ulkoministeriössä menetelty laillisesti, kun konsulipäällikkö on pyritty siirtämään uuteen tehtävään pois virastaan.

Edustajien mukaan on myös tarkasteltava, onko ulkoministeri toiminut lain mukaisesti jättäessään tuomatta al-Holin asian valtioneuvoston yleisistunnon ratkaistavaksi.

– Julkisuuden tietojen sekä oikeustieteen professorien lausuntojen perusteella on syytä epäillä, ettei ulkoministeri ole toiminut laillisesti al-Holin leirillä olevien asiassa. Epäselväksi on jäänyt erityisesti ulkoministerin toiminnan lainmukaisuus ulkoministeriön virkamiesten osalta, Mari Rantanen (ps.) sanoo.

– Tässä muistutuksessa on kyse perustuslain mukaisesta ministerivastuuasiasta, joka on juridinen prosessi. Oikeusvaltiossa myös ministerin toiminnan pitää perustua lakiin. Koska epäily toimien laillisuudesta on jäänyt ilmaan, on myös ulkoministerin itsensä edun ja oikeusturvan kannalta tärkeää, että asia tutkitaan huolella, Heikki Vestman (kok.) toteaa.

– Vaikeiden asioiden hoitamisessa korostuvat hyvä yhteistyö, vastuiden selkeys ja juridisesti oikeat menettelyt. Ulkoministeriön toimintakyvyn ja ulkoministeri Haaviston jatkon kannalta, sekä epäilysten poistamiseksi että vastuiden selvittämiseksi, on tärkeä tutkia ulkoministerin toimien lainmukaisuus,  jatkaa Sari Tanus (kd).

Muistutuksen ovat allekirjoittaneet kansanedustajat Mari Rantanen, Veijo Niemi, Jari Ronkainen, Jussi Wihonen, Tom Packalén, Heikki Vestman, Kalle Jokinen, Kari Tolvanen, Wille Rydman ja Sari Tanus.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit