Kotimaa

UM:n salainen raportti: Kehitysyhteistyöhankkeet Afrikassa eivät tuota tulosta

Kuva Shutterstock.

Myös hankkeiden valvonta on heikolla tolalla.

Suomen kehityshankkeet Afrikassa ovat menestyneet huonosti. Tulokset ovat asiasta kertovan Iltasanomien mukaan olleet ”vaatimattomia”. Pekka Haaviston (vihr.) johtaman ulkoministeriön salaiseksi luokiteltu raportti paljastaa, että heikkojen tulosten lisäksi hankkeiden valvontakin ontuu.

Ylivoimaisesti suurin osa hankerahoituksesta on mennyt Mosambikin opetussektorille. Sielläkin tuloksia kuvaillaan vaatimattomiksi. Tavoitteet ovat jääneet saavuttamatta erityisesti oppimistuloksissa sekä sukupuolten tasa-arvossa ja alueellisessa tasa-arvossa.

Mosambikissa toimivia suomalaisia kansalaisjärjestöjä kuten Fingo, Kirkon Ulkomaanapu, Plan, Taksvärkki ja Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskus ei oikeastaan valvota. Kansalaisjärjestöjen toiminnasta ja rahoituksesta ei ole mainittu vuosiraportissa mitään. Myös muissa maissa raportoinnin taso on ollut heikko.

Suomen entinen Mosambikin-suurlähettiläs Matti Kääriäinen sanoo, että ongelmat ”kuulostavat tutuilta”. Kääriäinen onkin suositellut toimintaa Mosambikissa lopetettavaksi. Jos ääri-islamistit aloittaisivat Pohjois-Mosambikissa sodan luonnonresursseista, ”se mitä tapahtuu kehitysyhteistyölle tai jollekin hankkeelle, on siinä hulabaloossa pikkuasia”, Kääriäinen toteaa Iltasanomien artikkelissa.

Myös suoranaisiin väärinkäytöksiin on törmätty. Vuonna 2019 kehitysyhteistyövarojen väärinkäyttöä epäiltiin Afganistanin opetussektorilla.

Ensi vuonna Suomen julkisen kehitysyhteistyön arvioidaan nousevan kokonaisuudessaan 1,2 miljardiin euroon.

Lähteet Iltasanomat, Kansalainen (1, 2).

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa