Eurooppa Maahanmuutto

UNHCR vaatii uutta turvapaikkajärjestelmää sekä solidaarisuutta pakolaisille ja heitä majoittaville maille

Länteen matkaavia siirtolaisia Budapestissä 2015. Kuva Wikimedia Commons.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR  asettaa tiedotteessaan haastavat mutta saavutettavat suositukset vuodelle 2020. Suosituksiin sisältyy yhteinen ja toimiva koko EU:n kattava turvapaikkajärjestelmä. Sen saavuttamiseksi vaaditaan täydellinen uudistus sekä taloudellinen tuki pakolaisia vastaanottaneille maille.

Uudistuva EU:n siirtolaisuus- ja turvapaikkasopimus (EU Pact on Migration and Asylum) luo UNHCR:n mukaan erinomaisen tilaisuuden Euroopassa ja sen ulkopuolella oleskelevien pakolaisten ja heitä majoittavien maiden tukemiseen.

EU:n sisällä tarvitaan pikaisesti reilu ja nopea turvapaikkaprosessi. Turvapaikkaan oikeutetuille tulee antaa nopeasti turvapaikkastatus ja tukea uuteen yhteiskuntaan integroitumiselle. Kielteisen päätöksen saaneille tulee antaa tukea kotimaahan paluuta varten.

EU-jäsenmaiden kesken vaaditaan vastuunkannon jakamista, jotta yhteinen ja toimiva turvapaikkajärjestelmä on mahdollista saada aikaan. UNHCR rohkaiseekin EU:n puheenjohtajamaita nopeuttamaan tehokkaan solidaarisuusmekanismin luomista. Mekanismin tulee pitää sisällään uudelleensijoitusjärjestelmä, jossa perheiden yhdistäminen on etusijalla.

Solidaarisuutta tulee osoittaa myös Euroopan alueen ulkopuolella pakolaisia majoittaville maille.

– Tukemalla suuria pakolaisia majoittavia maita Euroopan ulkopuolella, EU voi auttaa pakolaisia viihtymään, eikä vain selviytymään, Vargas Llosa, UNHCR:n EU-asioiden edustaja kertoo.

Solidaarisuuden tulee sisältää myös taloudellinen tuki, mihin EU:n vuosien 2012-2017 budjetti on erinomainen väline. Sen avulla EU:lla on tilaisuus osoittaa maailmanlaajuista solidaarisuutta kotoaan lähteneille ihmisille sekä heitä majoittaville maille.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa