Eurooppa Maahanmuutto

”Univormu suoraan!” – Bergamon kotouttamisakatemiassa turvapaikanhakijat kotoutetaan armeijan opeilla

Kuva Luigi Chiesa / Wikimedia Commons / CC BY 3.0

Bergamon kotouttamisakatemiassa puhutaan vain italiaa. Opiskelijoiden tulee aina käyttää univormua, ja he näyttävätkin enemmän kadeteilta kuin turvapaikanhakijoilta.

Italiaan on kohdistunut jo pitkään Afrikasta ja Lähi-idästä suuntautuvaa massasiirtolaisuutta.

Maahan on saapunut Välimeren kautta vuoden 2014 alusta saakka noin 700 000 siirtolaista, joista osa hakee turvapaikkaa, osa on hakemassa parempaa elämää.

Vaikka vain 5 prosenttia Italiaan saapuvista siirtolaisista on oikeita pakolaisia, maahan lopulta jäävien integraatio – sopeuttaminen vallitsevaan yhteiskuntaan – on Italiassa kuumien keskustelujen aihe kuten muissakin Euroopan maahanmuuttomaissa.

Pohjoisitalialainen Bergamon kaupunki on kansallismielisen Lega-puolueen johtajan Matteo Salvinin ydinaluetta. Bergamossa on omaksuttu määrätietoinen ja tehokkaalta vaikuttava linja turvapaikanhakijoiden sopeuttamissa. Kotouttamisakatemia muistuttaa todellakin armeijaa kurinsa ja kovan työn puolesta.

Akatemiassa puhutaan vain italiaa. Opiskelijoiden tulee aina käyttää univormua, ja he näyttävätkin enemmän kadeteilta kuin turvapaikanhakijoilta.

Bergamon pormestarin Giorgio Gorin mukaan ”paikka ei sovellu velttoilijoille”, sillä kaikkien opiskelijoiden tulee noudattaa sääntöjä, ja työnteko on pakollista.

Opiskelijat ovat vapaaehtoisesti ohjelman piiriin hakeneita turvapaikanhakijoita. Kotouttamisohjelma on leirimuotoinen ja kestää vuoden.

Opiskelijoiden tulee osallistua italian kielen opintoihin, teollisuustyöhön läheisissä tehtaissa sekä noudattaa tiukkaa päivärytmiä. Älypuhelimiaan opiskelijat saavat käyttää vain muutaman tunnin päivässä. Kun he ovat poistuneet päiväohjelmansa pariin, heidän tyhjissä huoneissaan punkat ovat siististi pedattuina.

Leirin johtaja, pormestarin henkilöstöpäällikkö Christophe Sanchez – joka ehkä hieman yllätyksellisesti kannattaa vasemmistolaista Pd-puoluetta – uskoo, että assimilaatio [entisen kulttuurin hylkääminen ja enemmistökulttuurin omaksuminen] on terveen järjen mukaista.

– Jos joku puhuu italiaa, hänellä on pysyvä työpaikka ja hän tulee toimeen taloudellisesti, olisi hullua tuupata heidät laittomuuksiin. Tämä paikka toimii, Sanchez sanoo.

Sanchezilla itsellään on armeijatausta, ja hän tietää kurin merkityksen kymmeniä nuoria miehiä käsiteltäessä.

– Näiden nuorten miesten hallintaan vaaditaan kuria, hän muistuttaa.

Al Jazeeran dokumenttifilmi kertoo Bergamon kotouttamisakatemiasta ja sen menetelmistä turvapaikanhakijoiden integroimiseksi italialaiseen yhteiskuntaan.

  • 129
    Shares