Eurooppa Politiikka

Unkari ei hyväksy YK:n pyrkimyksiä taata siirtolaisille sama terveydenhuolto kuin veronmaksajille

Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó keskellä.

Unkari ei tue YK:n käsitystä, jonka mukaan siirtolaisille tulisi antaa sama terveydenhuolto kuin maan omille veronmaksajille.

Unkarin ulkoministerin mukaan Unkari ei voi hyväksyä YK:n kaavailuja vastaavan tasoisen terveydenhuollon antamiseksi siirtolaisille kuin kymmeniä vuosia maan verokertymää kartuttaneille kansalaisille.

YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa Unkarin kauppa- ja ulkoministeri Péter Szijjártó muistutti, että parhaillaan on käynnissä useita hankkeita saada YK:n GCM-siirtolaisuussopimuksessa listattuja asioita kansainvälisiin lakeihin.

Szijjártó syytti YK:ta pyrkimyksistä piilottaa osia GCM-siirtolaisuussopimuksesta nykyisiin päätöksiin. Julistus yleisestä terveydenhuollosta on yksi tällainen yritys.

Ministeri sanoi tämän tarkoittavan sitä, että laiton siirtolainen olisi oikeutettu vastaavaan terveydenhuoltoon kuin kymmeniä vuosia veroja maksanut kansalainen.

– Unkari ei voi hyväksyä tällaista, ministeri Szijjártó painotti.

Ministerin mukaan terveydenhuolto on Unkarin kansallinen asia, minkä suhteen vain Unkarilla on oikeus tehdä päätöksiä.

Suomessa laiton siirtolainen saa kiirellisen terveydenhuollon – Helsingissä myös välttämättömän kiireettömän

Suomessa laiton siirtolainen on oikeutettu kiireellisen hoitoon julkisessa terveydenhuollossa. Kunta voi omalla päätöksellään antaa paperittomalle henkilölle kiireellistä hoitoa laajempaa hoitoa. Edellä mainittuun seikkaan nojaten Helsingin kaupunki on laajentanut laittomien siirtolaisten terveydenhuollon kattamaan myös välttämättömän kiireettömän hoidon.

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi elokuussa 2018 Veronika Honkasalon (vas.) valtuustoaloitteen ”paperittomille” tarjottavan kiireellisen terveydenhuollon laajentamisesta välttämättömään kiireettömään hoitoon.

Lautakunnan enemmistö päätti niin ikään Saku Etholenin (vas.) vastaehdotuksesta, että ”Helsingissä olevien paperittomien välttämättömään huolenpitoon ja toimeentuloon sisältyvät ainakin välttämättömät lääkärin määräämät lääkkeet, majoitus ja ruoka. Kiireellisen hoidon lisäksi kaupunki varmistaa paperittomille välttämättömän sairauksien hoidon, lääkityksen ja seurannan sekä rokotukset ja suun terveydenhuollon samassa laajuudessa kuin turvapaikanhakijoille.”

– Tänään Helsingistä tuli koko maailman sosiaali- ja terveysasema ja sinä, veronmaksaja, maksat – Perussuomalaisten Mari Rantanen, sittemmin kansanedustaja, kirjoitti kokouksen jälkeen.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa