Eurooppa Politiikka

Unkari ei taivu Euroopan unionin ”henkiseen totalitarismiin”

László Trócsányi. Kuva Wikimedia Commons / public domain.

Unkari on tehnyt selväksi, ettei se halua muuttua ”lännen kaltaiseksi”, eikä alistu ”ylhäältä määrättyyn totalitarismiin”.

Unkarin oikeusministerin László Trócsányin saksalaiselle Welt–lehdelle antama haastattelu on suorasanainen ja on ollut varmasti osaltaan vaikuttamassa EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin päätökseen pyrkiä heittämään Unkarin pääministerin Viktor Orbánin Fidesz–puolue ulos EU-parlamentin EPP–ryhmästä. EPP–ryhmään Suomesta kuuluu Kokoomus.

Kova kovaa vastaan

– Osallistuminen meille kuulumattoman ongelman jakamiseen sotii käsitystämme vastaan, kertoo  Trócsányi Welt–lehdelle. Hänen mukaansa suurin osa siirtolaisista haluaa Länsi-Eurooppaan eikä itään. – Nyt näemme kuitenkin, että Länsi-Eurooppa haluaa pakottaa nämä ihmiset tulemaan meille solidaarisuuden nimissä, kertoo ministeri.

Ministeri kritisoi myös EU-parlamentin halua käyttää artikkeli 7:n oikeusvaltiosäännöksen voimaa maataan vastaan. – Siinä tilanteessa, jossa toinen pakotetaan hyväksymään ideologinen aate, puhutaan henkisestä totalitarismista, kertoo ministeri. – Me olemme nähneet lännen kotoutumisongelmat ja mietimme: me olemme homogeeninen yhteiskunta ja haluamme suojella sitä, sanoo ministeri Trócsányi.

Unkarin oikeusministeri Trócsányi esitti myös oman arvionsa EU:n tulevaisuudesta ensi kevään EU-parlamenttivaalien jälkeen. Hänen mukaansa vaalit ja sitä ennen tehdyt teot voivat jakaa EU:n lopullisesti itään ja länteen. – Monet haluavat uuden keskustan Macronin ja Merkelin ympärille. Eräänlaisen keskiön, jossa on Ranska ja Saksa, koska Englanti lähtee. Mikä tehtävä Itä-Euroopalla on tässä kuviossa? Hiljaa oleminen ja nyökyttely päätöksille, joita tekee keskusta? kysyy Trócsányi.

– Kun liityimme Euroopan Unioniin, oli jäsenmaiden tasa-arvolla suurempi painoarvo. Nyt ”Itä-Eurooppaa” ja ”Visegrad-maita” käytetään leimakirjeinä, hän sanoi.

Unionin vastaisku

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin iskias on parantunut ja hän on ehtinyt kertomaan ranskalaiselle Le Monde–lehdelle, ettei EU-parlamentin EPP–ryhmässä ole tilaa Orbánin puolueelle.

– Herralle Orbánille ei ole tilaa EPP-ryhmässä, Juncker totesi lehdelle. – Orbánin tulee kyetä vähintään vakuuttamaan, että hän kunnioittaa EPP-ryhmän perusarvoja ja vaaliohjelmaa, Juncker selvitti.

Lähteet:Welt, Welt, Le Monde, Welt

19.10 klo 10:14 otsikkoa muutettu

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa