Slovenian pääministeri kritisoi EU:n pyrkimyksiä sitoa EU-tuet niin kutsuttuun oikeusvaltioperiaatteeseen. Janez Janša sanoo, että tällainen uusi mekanismi merkitsisi Euroopan unionin loppua.
Unkari ja Puola toteuttivat uhkauksensa ja kaatoivat EU:n 7 vuodeksi suunnitellun 1100 miljardin budjetin ja 750 miljardin elvytyspaketin. Äänestyksessä vaadittiin jäsenmaiden yksimielistä hyväksymistä, mutta Unkari ja Puola käyttivät veto-oikeutta.
Toimenpide oli seurausta EU:n kaavailemista uusista tukiehdoista. Bryssel on halunnut puuttua maiden sisäpolitiikkaan sitomalla EU-jäsenmaiden saamat tuet niin kutsuttuun oikeusvaltioperiaatteeseen.
Myös Slovenian pääministeri kritisoi EU:n pyrkimyksiä.
– Lissabonin sopimus mainitsee välineen, jolla voidaan varmistaa lakien kunnioittaminen Euroopassa, Slovenian pääministeri Janez Janša sanoo.
– Kuitenkin EU-parlamentin ja EU-neuvoston ohjauksessa pyritään luomaan uusi väline, Janša korostaa.
Tämän uuden välineen avulla Euroopan neuvosto päättää, kunnioitetaanko oikeusvaltiota vai ei. Päätös ei olisi oikeudellinen vaan poliittinen, sillä päätöksen tekisi poliittinen enemmistö.
– Jos tämä tapahtuu, se merkitsee Euroopan unionin loppua, pääministeri varoittaa.
Puolan varaulkoministeri Szymon Szynkowski sanoo, että Puola ei hyväksy uutta välinettä.
– Tämä on punainen viiva, jota ei tule ylittää, Szynkowski sanoo.
Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki sanoo, että hänen maansa ei voi hyväksyä kytköstä EU-tukien ja oikeusvaltioperiaatteen välillä, koska mekanismi perustuu ”mielivaltaisiin ja poliittisesti perusteltuihin kriteereihin”. Morawieckin mukaan tällainen mekanismi ”voi johtaa seuraamuksiin kaksoisstandardien soveltamisesta ja tiettyjen EU:n jäsenvaltioiden erilaisesta kohtelusta”.
Unkarin pääministeri Viktor Orbán toteaa, että ”Bryssel ei enää pidä rajojaan ja maitaan muuttoliikkeeltä suojelevia valtioita oikeusvaltioina”.
Lähteet Radio Poland, Hungary Today, Kansalainen.
- 469Shares