Eurooppa Politiikka

Unkari ja Puola saavat tukea Sloveniasta – pääministeri Janša vastustaa uutta poliittista mekanismia EU-tukien päättämiseksi

Janez Janša. Kuva EPP / Wikimedia Commons / CC BY 2.0

Slovenian pääministeri kritisoi EU:n pyrkimyksiä sitoa EU-tuet niin kutsuttuun oikeusvaltioperiaatteeseen. Janez Janša sanoo, että tällainen uusi mekanismi merkitsisi Euroopan unionin loppua.

Unkari ja Puola toteuttivat uhkauksensa ja kaatoivat EU:n 7 vuodeksi suunnitellun 1100 miljardin budjetin ja 750 miljardin elvytyspaketin. Äänestyksessä vaadittiin jäsenmaiden yksimielistä hyväksymistä, mutta Unkari ja Puola käyttivät veto-oikeutta.

Toimenpide oli seurausta EU:n kaavailemista uusista tukiehdoista. Bryssel on halunnut puuttua maiden sisäpolitiikkaan sitomalla EU-jäsenmaiden saamat tuet niin kutsuttuun oikeusvaltioperiaatteeseen.

Myös Slovenian pääministeri kritisoi EU:n pyrkimyksiä.

– Lissabonin sopimus mainitsee välineen, jolla voidaan varmistaa lakien kunnioittaminen Euroopassa, Slovenian pääministeri Janez Janša sanoo.

– Kuitenkin EU-parlamentin ja EU-neuvoston ohjauksessa pyritään luomaan uusi väline, Janša korostaa.

Tämän uuden välineen avulla Euroopan neuvosto päättää, kunnioitetaanko oikeusvaltiota vai ei. Päätös ei olisi oikeudellinen vaan poliittinen, sillä päätöksen tekisi poliittinen enemmistö.

– Jos tämä tapahtuu, se merkitsee Euroopan unionin loppua, pääministeri varoittaa.

Puolan varaulkoministeri Szymon Szynkowski sanoo, että Puola ei hyväksy uutta välinettä.

– Tämä on punainen viiva, jota ei tule ylittää, Szynkowski sanoo.

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki sanoo, että hänen maansa ei voi hyväksyä kytköstä EU-tukien ja oikeusvaltioperiaatteen välillä, koska mekanismi perustuu ”mielivaltaisiin ja poliittisesti perusteltuihin kriteereihin”. Morawieckin mukaan tällainen mekanismi ”voi johtaa seuraamuksiin kaksoisstandardien soveltamisesta ja tiettyjen EU:n jäsenvaltioiden erilaisesta kohtelusta”.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán toteaa, että ”Bryssel ei enää pidä rajojaan ja maitaan muuttoliikkeeltä suojelevia valtioita oikeusvaltioina”.

Lähteet Radio Poland, Hungary Today, Kansalainen.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa