Eurooppa Politiikka

Unkari muistelee vuoden 1956 kansannousua kommunistista diktatuuria vastaan

Kuva Botár Gergely / Unkarin hallitus.
Unkarin kansa nousi lokakuussa 1956 vastustamaan Neuvostoliiton kommunistista diktatuuria. Kansannousun muistojuhlallisuudet alkoivat sunnuntaina Budapestin tekniikan yliopiston edustalla.

Oikeusministeri László Trócsányi ylisti puheessaan vapaustaistelijoita.

Ei ainoastaan Unkari, vaan myös koko Eurooppa on kiitollisuudenvelassa Unkarin vuoden 1956 vapaustaistelijoille. Heidät voidaan lukea yhtenäisen Euroopan perustajien joukkoon. Jos he olisivat voittaneet, Eurooppaa jakava teräsesiripu olisi tuhottu aiemmin, hän sanoi.

Trócsányi sanoi, että ylivoimaisesti suurin osa unkarilaisista arvostaa tänä päivänäkin poliittista vapautta, kansallista itsemäärämisoikeutta, oikeusvaltioperiaatetta, parlamentaarista demokratiaa ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta.

Kuva Botár Gergely / Unkarin hallitus.

Tuolloin, 61 vuotta sitten, unkarilaiset miettivät, tulevatko he koskaan kuulumaan vapaaseen Eurooppaan.

Nyt keskustelemme siitä, millaisen Euroopan haluamme. Haluamme, että meillä on sanamme sanottavana Euroopan tulevaisuuden muotoilemisessa. Vapaana ja itsenäisenä valtiona haluamme säilyä osana Euroopan prosesseja ja keskusteluita, oikeusministeri Trócsányi totesi.

Yksi opetus vuoden 1956 kansannoususta ja vapaustaistelusta on se, että kansallisesta itsenäisyydestä ei saa luovuttaa millimetriäkään, valtiosihteeri Bence Rétvári sanoi.

Nykyään meidän täytyy edelleenkin taistella säilyttääksemme identiteettimme ja kulttuurimme, mistä tuli uhanalaisia vuoden 2015 turvapaikanhakijakriisin alettua, hän jatkoi.

Kuva Botár Gergely / Unkarin hallitus.

Kuten niin monta kertaa aiemmin viimeisten vuosikymmenien aikana, taistelemme puolalaisten ystäviemme rinnalla säilyttääksemme kansallisen itsemääräämisoikeuden. Euroopan unionin ongelma Puolan ja Unkarin kanssa on se, että nämä maat puolustavat itsenäisyyttään, Zsolt Németh, parlamentin ulkomaanasioiden komitean puheenjohtaja sanoi.

Unkarilaiset nousivat epäinhimillistä Neuvostoliiton kommunistista diktatuuria vastaan lokakuussa 1956, ja 10 miljoonan asukkaan maa onnistui vastustamaan 200 miljoonan asukkaan Neuvostoliittoa 13 päivän ajan. Unkarin kansannousun muistopäivää vietetään vuosittain lokakuun 23. päivänä.

Allaoleva englanninkielinen video kertoo lokakuun 1956 tapahtumista enemmän.

Daily News Hungary

Lisätty kuvia 23.10 klo 12:28

  • 183
    Shares