Eurooppa

Unkari saa osakseen kritiikkiä rajakontrollista

Lähes 1300 siirtolaista on joutunut pysähtymään Serbian vastaiselle rajalle, kun Unkari esti kauttakulun maansa läpi.


Yhdistyneiden kansakuntien pakolaisjärjestö UNHCR kritisoi Unkarin rajakontrollia. Järjestön mukaan Unkari on varannut raja-alueelle 10’000 poliisia ja sotilasta sulkeakseen rajan. UNHCR on huolissaan siitä, että siirtolaiset pakotetaan vastoin lakia palaamaan takaisin Serbian puolelle.

Siirtolaisten määrä Balkanin reitillä on jälleen nousussa, YK varoittaa.

Unkari otti käyttöön uusia keinoja, joihin kuuluu lupa palauttaa siirtolaiset takaisin Serbian puolelle, mikäli heitä tavataan n. 8 kilometrin sisällä Unkarissa Serbian rajalta. Serbian hallitus syyttää Unkarin rikkovan kansainvälistä lakia palauttaessaan siirtolaisia. Erno Simon, UNHCR:n aluevastaava Budabestissa, kertoi BBC:lle olevansa huolissaan käytännöistä ja vaarallisista olosuhteista raja-alueella. YK:n mukaan yli 800 siirtolaista on ilman suojaa sekä saniteettitiloja Serbian puolella. 10-vuotias afgaanipoika hukkui tapaturmaisesti torstaina.

Perjantaina Serbian hallitus kutsui koolle hätäkokouksen, kun 500 siirtolaista saapui maahan Bulgariasta ja Makedoniasta yhden vuorokauden aikana. Unkarin suljettua rajansa, kaikkien Serbiaan saapuvien siirtolaisten täytyy jäädä maahan, tai etsiä muita reittejä päästäkseen eteenpäin Länsi-Eurooppaan.

Unkari kuitenkin ilmoittaa, että jokainen kiinniotettu siirtolainen voi hakea turvapaikkaa Unkarista turvapaikanhakupisteeltä, mikäli he haluavat. Viime vuonna lähes 400’000 henkilöä matkusti Unkarin läpi, mutta vain 500 henkilöä sai jonkinlaista suojelua Unkarista.

Yli miljoona siirtolaista kulki Balkanin reittiä pitkin Länsi-Eurooppaan, kunnes se suljettiin maaliskuussa.

9.7.2016

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit