Eurooppa Politiikka

Unkari ja Puola sopivat tiivistävänsä Visegrad-yhteistyötä

Visegrád- eli V4-maat Tsekki, Puola, Slovakia ja Unkari. Kuva Wikipedia.

Budapestillä ja Varsovalla on yhteisymmärrys siitä, että Keski-Eurooppa voi tulla Euroopan kasvun moottoriksi, Péter Szijjártó, Unkarin ulko- ja kauppaministeri sanoi tavattuaan puolalaisen virkaveljensä, Witold Waszczykowskin.Péter Szijjártó sanoi heidän sopineen, että Visegrad-ryhmän yhteistyötä tulee tiivistää. He näkevät Brexitin ja Yhdysvaltojen ulkopolitiikan mahdollisen uuden suunnan tärkeänä mahdollisuutena Visegrad-ryhmälle. Keski-Eurooppa tarjoaa vakaana alueena tilaisuuksia uusille investoinneille. Keski-Eurooppa on ”vakaa alue, joka vetää puoleensa yhtiöitä, jotka haluavat investoinneilleen turvallisen ja dynaamisen ympäristön uudessa digitaalisessa taloudessa,” hän sanoi ja jatkoi, että koko Keski-Euroopan intresseissä on tiivistää paikallista taloudellista yhteistyötä.

Bilateraalisista kauppasiteistä Szijjártó totesi, että Puola on Unkarin seitsemänneksi tärkein kauppakumppani, ja vuoden ensimmäisten 8 kuukauden aikana kaksisuuntainen kauppa on kasvanut 7%. Vuoden loppuun mennessä bilateraalikaupan odotetaan ylittävän arvoltaan 8 miljardia euroa, hän jatkoi. Tapaamisen aikana sovittiin myös menettelytavoista, joilla Unkarin liiketoiminta, kuten energiayhtiö MOL ja lääketehdas Richter, voivat laajentaa toimintaansa Puolan markkinoille.

Visegrad-ryhmä:
Visegrád-ryhmä (alkujaan Visegrádin kolmio) on neljän Keski-Euroopan maan muodostama allianssi. Se perustettiin Visegrádin kaupungissa 15. helmikuuta 1991, jolloin perustajajäseninä olivat Puola, Tšekkoslovakia ja Unkari. Silloin sovittiin maiden välisestä poliittisesta ja taloudellisesta yhteistyöstä. Kun Tšekkoslovakia hajosi, sekä Tšekki että Slovakia liittyivät Visegrád-ryhmään. Nykyään kaikki Visegrád-ryhmän maat ovat Euroopan unionin jäseniä. Maat perustivat myös vapaakauppajärjestö CEFTAn vuonna 1992, johon myös muut entisen itäblokin maat ovat myöhemmin liittyneet.

Visegrád-ryhmä on saanut nimensä Visegrádin kaupungista, jota Unkarin kuningas Kaarle Robert piti hallintopaikkanaan ja jossa järjestettiin Unkarin, Puolan ja Böömin kuninkaiden kokous vuonna 1335

Visegrad- eli V4-maat
Visegrad- eli V4-maat

He myös olivat samaa mieltä siitä, että Euroopan unioni tarvitsee uudistuksia. Unkarilainen ministeri kiitti puolalaista kollegaansa Puolan mukaantulosta taakanjakopakolaiskiintiöihin liittyvään, Euroopan unionin tuomioistuimelle tehtyyn kanteeseen. EU:n toimenpiteitä Puolaa vastaan Szijjártó sanoi kommentoineensa Waszczykowskille, että Unkari ei tukisi minkäänlaisia toimia EU:n taholta Puolaa vastaan, ja että Unkari vastustaisi äänekkäästi kaikkia Puolaa vastaan suunnattuja toimia. Tapaamisen aikana, ministerit allekirjoittivat useita bilateraalikauppaan liittyviä sopimuksia.

Szijjártó oli Varsovassa osallistuakseen V4-maiden ulkoministerien kokoukseen, johon osallistui myös Länsi-Balkanin maiden ulkoministereitä sekä EU:n ulko- ja turvallisuusasioiden edustaja, Federica Mogherini. Kokouksessa käsiteltiin siirtolaisuutta, Länsi-Balkanin maiden EU-yhdentymistä, hybridiuhkia, järjestäytynyttä rikollisuutta sekä energiaturvallisuutta.

Hungary today

  • 8
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset