Eurooppa Politiikka

Unkari syyttää Pohjoismaiden ulkoministereitä panettelusta – suurlähettiläät tiistaina puhutteluun

Unkarin kauppa- ja ulkoministeri Péter Szijjártó. Kuva Károly Árvai / Unkarin hallitus

Unkarin ulkoministerin mukaan Pohjoismaiden ulkoministerit toistavat edelleen valheellista tietoa Unkarin hätätilalaista.

Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin ulkoministerit ovat lähettäneet kirjeen Euroopan neuvoston puheenjohtajalle, jossa he ilmaisevat tukensa huolestumiselle, jota Euroopan neuvostossa koetaan Unkarin hätätilalain vuoksi.

Kirjeen otsikkona on ”Oikeusvaltioperiaatteen on oltava etusijalla hätätilassakin”. Myös Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) on allekirjoittanut kirjeen.

Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó kritisoi Facebook-sivullaan tapahtunutta.

– Tietysti ikävystymiseen saakka esillä olleet valeet diktatuurin rakentamisesta ovat taas siellä.

Kirjeen sisältö ei kuitenkaan tuo mitään uutta, ja Unkari jatkaa kuten tähän saakka.

– Voimme mennä eteenpäin, mutta tehdään yksi asia selväksi: Unkarin kansa on yli tuhatvuotias eikä tarvitse pateettista teeskentelevää holhoojaa. Tanskan, Islannin, Suomen, Norjan tai Ruotsin ulkoministerit eivät tiedä unkarilaisia paremmin, mikä on unkarilaisille parasta. Meidän käsiimme ne [Pohjoismaat] voivat huoletta jättää päätökset siitä, mitä unkarilaiset haluavat ja mitä eivät. Ja he [Pohjoismaat] saavat vapaasti hoitaa omia asioitaan, Unkarin ulkoministeri muistutti.

Ulkoministeri Szijjártó ilmoitti myös, että Pohjoismaiden suurlähettiläät Budapestissä kutsutaan tiistaiksi ulkoministeriöön keskustelemaan asiasta.

Unkarin hallitus sai maaliskuun lopussa laajat oikeudet koronapandemian taltuttamisen suhteen. Hätätilalainsäädäntöä on kritisoitu useissa EU-maissa, ja on väitetty pääministeri Viktor Orbánin rakentavan maahan diktatuuria.

Kaksi viikkoa takaperin EU-komission lakiasiantuntijat ilmoittivat käyneensä läpi Unkarin hätätilalainsäädännön. Asiantuntijoiden mukaan perustuslaillisia oikeuksia ei lainsäädännössä loukata eikä Brysselillä siten ole perusteita ryhtyä vastatoimiin.

Lähteet Péter Szijjártón Facebook-sivu, Reuters, Kansalainen.

Korjattu ulkoasua 11.5 klo 21:37

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit