Eurooppa Maahanmuutto

Unkari torjui laittomien siirtolaisten läpimurtoyrityksen – rajalla ammuttiin varoituslaukauksia

Raja-aitaa Unkarin ja Serbian rajalla. Kuva Gergely Botár / Unkarin hallitus

Rajavalvontajärjestelmä toimi hyvin tiistaiaamuna Röszkessä Unkarin etelärajalla, kun iso joukko laittomia siirtolaisia yritti tunkeutua Unkarin alueelle.

Menestyksellisestä torjuntaoperaatiosta kertoi lehdistötilaisuudessa Budapestissä sisäministeri Sándor Pintér. Hän kertoi, että viime yön tapahtumat vahvistivat oikeaksi edellisellä viikolla suoritetun rajatarkastuksen arviot: laittomat siirtolaiset yrittävät Unkariin useasta eri paikasta.

– Poliisi oli valmiina, ja tällä todistettiin, että kukaan ei pääse Unkarin alueelle huomaamatta, sisäministeri painotti.

Hän sanoi luottavansa Unkarin poliisiin, joka on todistanut kyvykkyytensä rajan menestykselliseen valvontaan.

– Tähän voimme perustaa Unkarin turvallisuuden, Pintér ylisti poliisin toimintaa.

Poliisivoimien kenraaliluutnantti Károly Papp kertoi läpimurtoyrityksestä tarkemmin. Kello 5:20 tiistaiaamuna laittomat siirtolaiset yrittivät rajan yli kahdessa aallossa Röszkessä Unkarin ja Serbian rajalla. Poliisit onnistuivat torjumaan ensimmäisen läpimurtoyrityksen, minkä jälkeen 60-70 siirtolaista yritti rynnäkköä rajan yli toisessa kohden. Paikalla olleet rajavartijat huusivat varoituksen, minkä jälkeen ammuttiin varoituslaukaukset ilmaan. Tällöin siirtolaisryhmä pysähtyi ja juoksi takaisin Serbiaan.

Kenraaliluutnantti Papp sanoi muutamien siirtolaisten päässeen rajan yli, minkä johdosta Csongrádin poliisi sulki alueen. Kaikki läpi päässeet siirtolaiset pidätettiin ja kuulustelut on aloitettu.

Saman yönä rajan yli yritettiin muuallakin. Kaikkiaan 71 siirtolaista pyrki laittomasti Unkariin kuudessa eri kohdassa Csongrádin ja Bács-Kiskunin maakunnissa. Kenraaliluutnantti on jo määrännyt rajavarustusten tarkastuksen ja korjausten sekä vahvistusten aloittamisen siellä, missä se osoittautuu tarpeelliseksi.

Pääministeri Viktor Orbánin turvallisuusneuvonantaja György Bakondin mukaan Unkarin ja Serbian välinen raja on voimakkaan siirtolaispaineen alaisena. Tänä vuonna tähän mennessä jo 3400 siirtolaista on yrittänyt päästä Unkariin laittomasti.

Turvallisuusneuvonantaja muistutti, että vastaavia väkivaltaisia läpimurtoyrityksiä nähtiin vuonna 2015 suuren siirtolaiskriisin aikaan.

Lähde Unkarin hallitus.

  • 6.3K
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset