Eurooppa

Unkari turvaa sananvapautta – sosiaalisen median jäteille luvassa sanktioita verkkosensuurista

Judit Varga. Kuva Unkarin hallitus.

Unkarin oikeusministeri Judit Varga on kutsunut koolle Digitaalisten vapauksien komitean. Tavoitteena on ottaa tarkastelun alle demokratian loukkaukset, joita sosiaalisen median jätit suorittavat poistaessaan käyttäjien sisältöä ja käyttäjätunnuksia.

Oikeusministeri Judit Vargan mukaan sosiaalisen median yritykset saattavat saada jatkossa seuraamuksia sananvapauden toistuvasta loukkaamisesta. Oikeusministerin mukaan yritykset nykyään rikkovat ”kaikkia niitä demokraattisia perusoikeuksia, jotka muodostavat länsimaisen kulttuurin perustan”.

Ministeri viittasi äskettäin julkisuuteen vuotaneeseen Twitter-toimitusjohtajan Jack Dorseyn nauhoitukseen, jossa hänen kuultiin kertovan henkilöstölle, että yhtiön suorittamat poliittiset valvontatoimet menevät ”paljon pidemmälle” kuin Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin tilin jäädyttäminen.

Ministeri syytti myös Facebookia ”kristittyjen, konservatiivisten ja oikeistolaisten mielipiteiden rajoittamisesta” ja lisäsi, että hänellä on omakohtainen kokemus tällaisesta.

Ministeri Varga sanoi, että oikeusministeriö osallistuu Digitaalisten vapauksien komitean työskentelyn kautta EU-tasoiseen sääntelyyn, joka kohdistuu globaaleihin teknologiayrityksiin. Asiassa vaaditaan pikaisia toimia, ja Unkarin kilpailuviranomainen keskustelee myöhemmin tällä viikolla mahdollisuudesta määrätä yrityksille seuraamuksia.

Puola ilmoitti vuodenvaihteessa myös ryhtyvänsä toimenpiteisiin internet-käyttäjien sananvapauden takaamiseksi. Verkosta poistetusta sisällöstä voi jatkossa valittaa, ja valitusten käsittelyä varten on tarkoitus perustaa erityinen vapaan sanan tuomioistuin.

Jos erityistuomioistuin ratkaisee asian valittajan hyväksi eikä internet-palveluntarjoaja noudata päätöstä, tuomioistuin voi määrätä palveluntarjoajalle sakon, jonka suuruus on enintään 8 miljoonaa zlotya (1,8 miljoonaa euroa).

Lähteet About Hungary, Kansalainen.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit