Eurooppa Politiikka

Unkarilainen europarlamentaarikko EU-parlamentin päätöslauselmasta: ”Jälleen yksi tapa siirtolaisuutta edistäville voimille painostaa Unkaria”

Unkarin ja Puolan liput. Kuva Shutterstock.

Viktor Orbánin johtaman Fidesz-puolueen EU-parlamenttiedustaja Balázs Hidvéghin mukaan ”oikeusvaltioperiaate” on peitetarina siirtolaisuutta edistävien tahojen ja siirtolaisuutta vastustavan Unkarin väliselle poliittiselle kamppailulle.

Euroopan parlamentti antoi torstaina päätöslauselman, jossa tuomittiin Unkari ja Puola EU:n 7 artiklan mukaisten menettelyjen yhteydessä. Ei-sitova päätöslauselma hyväksyttiin äänin 446 puolesta, 178 vastaan ​​ja 41 tyhjää. EU-parlamentin jäsenet ovat pyytäneet Eurooppa-neuvostoa asettamaan molemmille maille määräajan, jotta maiden voidaan taata noudattavan EU:n oikeusvaltioperiaatetta kuten demokratiaa, lainsäädäntöä ja perusoikeuksia.

Balázs Hidvéghin mukaan EP:n päätöslauselman hyväksyminen on jälleen yksi siirtolaisuutta edistävien voimien tapa painostaa Unkaria.

Strasbourgissa Unkarin ja Puolan oikeusvaltiotilannetta käsitelleen täysistunnon jälkeen Hidvéghi kertoi, että oikeusvaltioperiaate on vain peitetarina muuttoliikkeitä edistävien tahojen ja siirtolaisuutta vastustavan Unkarin väliselle poliittiselle kamppailulle.

Bryssel on liipaissut EU:n peruskirjan artikla 7 – niin sanotun ydinaseartiklan – mukaisen rangaistusmenettelyn Unkaria ja Puolaa vastaan vuonna 2018. Puolan ja Unkarin demokraattisesti vaaleilla valitut hallitukset ovat olleet Brysselin tähtäimessä jo pitkään paitsi taipumattoman siirtolaispolitiikkansa vuoksi, Puola ajamansa oikeuslaitosuudistuksen ja Unkari muun muassa korruptiosyytösten vuoksi.

Ehdotusluonnoksen artikla 7:n käyttämisestä Unkaria vastaan laati alunperin alankomaalainen vihreä MEP Judith Sargentini vuonna 2018.

Kumpikaan maa ei ole hyväksynyt laittomia siirtolaisia ja haluaa itse päättää maahanmuuttopolitiikastaan. Puola ja Unkari kieltäytyvät myös järjestelmällisesti tukemasta EU:n ehdottamia turvapaikanhakijoiden uudelleensijoitusjärjestelmiä.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa