Eurooppa Politiikka

Unkarilaiset äänestäjät ennen ensi vuoden vaaleja: Oppositio ei ole kykenevä johtamaan maata

Kuvakaappaus Viktor Orbánin video

Yli puolet unkarilaisista pitää nykyistä hallitsevaa konservatiivista Fidesz-KDNP -koalitiota kykenevänä johtamaan maata, mutta vain viidesosa unkarilaisista ajattelee samoin oppositiopuolueiden liitosta.

Noin vuosi ennen vuoden 2022 vaaleja ratkaiseva kysymys on se, kumpi kahdesta kilpailevasta puolueliitosta on äänestäjien mielestä kykenevä hallitsemaan. Kysely keskittyi neljään erityisalueeseen: kykyyn hallita, työpaikkojen luomiseen, demokratiaan sitoutumiseen ja kykyyn parantaa romanivähemmistön olosuhteita.

Tutkimuksen mukaan 54 prosenttia vastaajista kokee, että hallitsevat puolueet soveltuvat hallitukseen, kun puolestaan vain 21 prosenttia ajattelee, että kuuden puolueen ”cocktail-oppositio” sopii rooliin. Työpaikkojen luomisen osalta hallitsevilla puolueilla on myös ylivoimainen etu: vaikka 49 prosenttia kyselyyn osallistuneista uskoo hallituspuolueiden pystyvän luomaan työpaikkoja, vain 20 prosenttia uskoo, että oppositio kykenee siihen.

Erityisen merkityksellistä on, että hallituksen vastaisiksi itsensä mieltävät äänestäjät kritisoivat myös oppositiota: vain 39 prosenttia tästä ryhmästä uskoo, että vasemmisto kykenee hallitsemaan, ja alle kolmasosa (32 prosenttia) uskoo, että oppositiopuolueet kykenevät työpaikkojen luomiseen.

Vuoden kuluttua pidettävien vaalien myötä äänestäjien käsitys kyvystä johtaa Unkaria on avainasemassa. Kun opposition omat kannattajatkin epäilevät oppositiopuolueiden kykyä selviytyä koronapandemiasta tai talouskriisistä, kuusi oppositiopuoluetta lähtevät vaalikampanjaan erittäin epäedullisesta asemasta.

Koska Unkarin vasemmisto ja kansainväliset liittolaiset syyttävät usein hallituspuolueita siitä, että ne eivät kunnioita riittävästi demokratiaa, kysely antoi myös tässä suhteessa yllättävän tuloksen. Suurempi osa unkarilaisista pitää Fidesz-KDNP:tä ”sitoutuneena demokratiaan” (38 prosenttia) kuin vasemmistolaista liittoa (33 prosenttia).

Viktor Orbánin Fideszin johtama nykyinen konservatiivinen koalitio on ollut vallassa kesästä 2010 lähtien, ja Orbán itse on aloittamassa 16. vuottaan pääministerinä.

Nézőpont-instituutin kysely tehtiin 16.-17. maaliskuuta 2021 haastattelemalla tuhatta yli 18-vuotiasta unkarilaista.

Lähde RMX News.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit