Eurooppa Politiikka

Unkarilaiset perustivat tietokannan kommunistijohtajista

Kommunistisen diktatuurin aikainen patsas Budapestin patsaspuistossa, Memento Parkissa. Kuva Pixabay.
Unkarilaiset voivat nyt tarkistaa tietokannasta, ketkä toimivat totalitaristivaltion aikana kommunistista diktatuuria ylläpitävissä rooleissa.

Unkarin Kansallisen muistin komitea (NEB) ja Unkarin kansanarkisto (MNL) perustivat kaikille avoimen tietokannan, joka sisältää tietoja Unkarin työväenpuolueen ja Unkarin sosialistinen työväenpuolueen toimihenkilöistä alueellisen, piirikunnallisen ja paikallisen tason johtotehtävissä. Asiasta kertoo puolalainen TVP.

Internet-tietokannasta löytyy noin 3 000 puolueen johtohenkilön nimet vuosilta 1945-89, sekä tiedot 1 500 elimestä ja organisaatioyksiköstä, mutta tietokantaa laajennetaan jatkuvasti.

Osoitteessa paap/mnl/gov.hu jokaisen henkilön kohdalta löytyy noin 20 informaatiokohtaa, esimerkiksi mitä puoluetta hän edusti, missä asemassa hän toimi ja millä alueella. On myös mahdollista tarkistaa, missä ja milloin kyseinen johtohenkilö on syntynyt.

Jotkut henkilökuvaukset ovat hyvin yksityiskohtaisia ja ne sisältävät mm. kuvia, tietoa koulutuksesta ja kunniamerkeistä. Tietokannan perustajien mukaan tietokantaan lisätyt henkilöt toimivat eri tasoilla ”diktatuuria ylläpitävissä rooleissa, sekä myös tekivät päätöksiä ja toimeenpanivat niitä”.

Tietokannasta on mahdollista tarkastaa, kuka paikallisella tai alueellisella tasolla toimi puolueen johtotehtävissä Unkarin vuoden 1956 kansannousun tai pakkokollektivisoinnin aikana.

NEB:in johtaja Reka Foeldvary Kiss arvioi, että tietokantaa voidaan pitää symbolisena hyvityksenä kommunistisen diktatuurin uhreille. Hän totesi, että nyt jopa pienten paikkakuntien asukkaat voivat selvittää, kuka paikkakunnalla edusti puoluediktatuuria totalitaristivaltiossa.

– Pystymme siis palauttamaan paikallisyhteisöille heidän muistinsa ja menneisyytenä, hän sanoi.

 

  • 147
    Shares