Eurooppa Politiikka

Unkarin medianeuvosto ei myöntänyt jatkolupaa Civil Rádió -radioasemalle – Vasemmistoliiton Yrttiaho vaati Suomea puuttumaan Unkarin sisäisiin asioihin

Kuva Shutterstock.

Unkarin medianeuvosto on tehnyt päätöksen, että Budapestissa toimivan yhteisöradio Civil Rádión toimilupaa ei määräaikaisen voimassaolon päätyttyä automaattisesti jatketa toistuvien rikkomusten vuoksi.

Toimiluvan jatkamatta jättämisestä Vasemmistoliiton Johannes Yrttiaho on tehnyt kirjallisen kysymyksen Suomen eduskunnalle ja vaatinut Suomea puuttumaan asiaan EU-puheenjohtajamaana. Yrttiaho arvelee medianeuvoston päätöksen takana olevan pääministeri Viktor Orbánin hallituksen.

Unkarilainen Origo.hu -verkkolehti on julkaissut Unkarin medianeuvosto NMHH:n perustelut päätökseen, jonka mukaan Civil Rádión toimilupaa ei jatketa sen oltua voimassa määräajan, 7 vuotta.

Unkarin medialain mukaan palveluntarjoajilla on kilpailuprosessiin liittyen oikeus käyttää radiokaistaa aluksi 7 vuoden määräajan, minkä jälkeen palveluntarjoaja voi hakea toimiluvan jatkoa viideksi vuodeksi kerrallaan ilman kilpailuprosessia. Etusija on palveluntarjoajilla, jotka ovat toimineet 7 vuoden määräajan voimassa olevien lakien ja virallisen sopimuksen mukaisesti.

Medialaki myös edellyttää, että toimiluvan jatkoa ei automaattisesti myönnetä, jos palveluntarjoaja on syyllistynyt vakaviin tai toistuviin lain rikkomuksiin 7 toimintavuotensa aikana. Tämä sama laki on ollut voimassa koko sen ajan, kun Civil Rádió on ollut toiminnassa. Näin ollen Civil Rádión olisi pitänyt koko toimintakautensa ajan olla tietoinen lainvastaisuuksien seurauksista.

Palveluntarjoajilla on myös oikeus valittaa medianeuvoston päätöksistä, mitä Civil Rádió ei ole missään vaiheessa tehnyt koskien kolmea medialain rikkomusta, joista medianeuvosto on Civil Rádióta huomauttanut.

Toimiluvan jatkamatta jättäminen ei ole ainutkertainen tapaus. Vastikään NMHH jätti jatkamatta Székesfehérvárissa toimineen Vörösmarty Radion ja Hevesissä toimineen 93.7 Radion toimilupia täsmälleen samasta syystä, medialain rikkomisesta.

Yksikään palveluntarjoaja ei ole oikeutettu käyttämään sille alun perin annettua taajuutta määrättömän pitkää aikaa, sillä radiotaajuudet ovat rajallinen valtion resurssi. Medialain valvojan (NMHH) tavoitteena on toteuttaa radiomarkkinoiden vastuullinen ja harkitseva hallinta sekä taata radiotarjonnan monipuolisuus. Tämä vaatii radiotaajuuksien jakamista määräajoiksi.

Medianeuvosto antaa käytössä olleet mutta ilman jatkolupaa jääneet radiotaajuudet palveluntarjoajille, jotka valitaan uusista ja vanhoista palveluntarjoajista tasa-arvoisesti hakemusten perusteella.

Myös Civil Rádió voi jatkossa niin halutessaan osallistua kilpailuun radiotaajuuksista.

Korjattu ensimmäistä kappaletta 17.11 klo 22:20. Lisätty tieto Yrttiahon arvelusta, että Viktor Orbánin hallitus olisi medianeuvoston päätöksen takana.

  • 180
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset