Eurooppa Politiikka

Unkarin oikeusministeri hätätilalaista: Unkari toimii kuten muutkin Euroopan valtiot

Judit Varga. Kuva Unkarin hallitus.

Unkarin oikeusministeri Judit Varga toteaa Welt-lehden haastattelussa, että Länsi-Euroopan media on ymmärtänyt Unkarin toimet hätätilalainsäädännön suhteen täysin väärin.

Oikeusministeri Varga viittaa Euroopan unionin ja EPP-europarlamenttiryhmän syytöksiin, joiden mukaan pääministeri Viktor Orbán rakentaa Unkariin diktatuuria. Oikeusministeri Varga kutsuu syytöksiä asiasta kertovan Hungary Today -julkaisun mukaan valeuutisoinniksi ja osoitukseksi vallitsevista liberaaleista näkemyksistä.

Varga muistuttaa, että kun koronapandemia on ohi, hätätilalait lakkautetaan. Tätä ei kuitenkaan tee kukaan muu kuin Unkarin vaaleilla valittu hallinto. Kyse on kansallisesta toimenpiteestä, Varga muistuttaa.

– Hätätila lakkautetaan sopivana ajankohtana, ei edellisenä tai seuraavana päivänä, Varga toteaa.

Syytöksiin demokratian lakkauttamisesta Varga vastaa, että niin kauan kuin hätätilalait ovat linjassa Unkarin perustuslain kanssa ja perustuslakituomioistuin on toiminnassa, demokratia ei ole vaarassa Unkarissa tai missään muussakaan Euroopan valtiossa [toim.huom. Suomessa ei ole perustuslakituomioistuinta].

Vargan mukaan Länsi-Euroopan media on ymmärtänyt täysin väärin maan tilanteen väittäessään, että ”parlamentti on hajotettu”. Unkarin parlamentti jatkaa toimintaansa täysin normaalisti kesäkuun 15. päivään eli kevätkauden loppuun saakka, ja oikeuslaitos sekä perustuslakituomioistuin jatkavat toimintaansa normaalisti.

Hallituksen erityisvaltuudet on oikeusministeri Vargan mukaan rajoitettu tilanteisiin, joissa vaaditaan nopeaa päätöksentekoa.

Unkarissa hätätilalainsäädäntöä kannatetaan laajasti.  Noin 90 prosenttia unkarilaisista tukee valtaoikeuksien laajentamista hätätilan vallitessa. Noin 60 prosenttia on sitä mieltä, että hätätilaa ja uutta lainsäädäntöä tulee jatkaa siihen saakka, kunnes pandemia on kukistettu.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit