Eurooppa Politiikka

Unkarin Orbán saattaa kaataa EU-budjetin

Kuva Szecsõdi Balázs / Unkarin hallitus.

Kansalliskonservatiivisen Fidesz-puolueen johtaja, Unkarin pääministeri Viktor Orbán on ilmoittanut EU-edustajille, että jos Bryssel ei poista oikeusvaltioehtoa tukipaketeista, Unkari käyttää veto-oikeutta EU-budjettiin.

Pääministeri Viktor Orbán perustelee hallituksen päätöstä sillä, että EU vaatimuksillaan vaarantaa jäsenvaltioiden keskinäisen luottamuksen. Orbán kertoi kirjeessään, että Unkarissa oikeusvaltioperiaatetta pidetään tärkeänä, mutta sen luominen on täysin kiinni Unkarin kansasta.

EU-parlamentti ja jäsenvaltioiden päämiehet päättivät viime viikolla että niin kutsutut oikeusvaltioperiaatteen loukkaukset rangaistaan tukiosuuksien leikkauksilla.

Orbán kritisoi voimakkaasti kaavailtua rangaistusjärjestelmää korostaen sen epämääräistä laillista pohjaa. Järjestelmä antaisi mahdollisuudet poliittisiin väärinkäytöksiin eikä lain suojasta olisi takeita.

Puolan pääministeri, Laki ja oikeus -puolueen (PiS) Mateusz Morawiecki ilmoitti perjantaina, että Puola ei tule koskaan hyväksymään oikeusvaltioperiaatteeseen perustuvia kriteerejä.

Kriteerit vaativat vielä hyväksynnän Euroopan parlamentissa sekä Euroopan unionin neuvostossa. Unkari ja Puola eivät yksin voi estää kriteerien läpimenoa, mutta ne voivat kaataa EU:n 7 vuoden ajalle suunnitteleman budjetin, sillä sen hyväksymiseen vaaditaan kaikkien EU-jäsenmaiden hyväksyntä.

Lähde Junge Freiheit.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit