Eurooppa Politiikka

Unkarin pääministeri Orbán: ”EPP on menettänyt itsenäisyytensä ja sitä ohjataan vasemmalta”

Unkarin pääministeri Viktor Orbán. Kuva MTI/Máthé Zoltán

Unkarin pääministerin mukaan Euroopan kansanpuolue -europarlamenttiryhmä on menettänyt itsenäisyytensä ja sitä ohjataan vasemmalta. Jos EPP on vaalien jälkeen maahanmuuttomyönteinen ja siirtyy edelleen vasemmalle, Orban ei näe, että Fidesz-puolueen paikka on EPP:ssä.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán sanoi sunnuntaina haastattelussa, että ”EPP on menettänyt itsenäisyytensä ja sitä ohjataan vasemmalta”. Hän myös pyysi kaikkia maataan rakastavia unkarilaisia osallistumaan EU-parlamenttivaaleihin toukokuussa.

– Emme seuraa Brysselin määräyksiä, jos ne eivät ole hyväksi unkarilaisille.

Orbánin mukaan maahanmuuttomyönteiset maat eivät ole luopuneet suunnitelmistaan muuttaa Keski-Eurooppaa toisenlaiseksi.

– Mutta Keski-Euroopalla on moraalinen yliote, koska toisin kuin Lännen asukkaat, keski-eurooppalaiset eivät julista ajatuksia siitä, kuinka toisten tulee elää, hän sanoi.

– Unkari ei luovu perusoikeuksistaan – ja unkarilaiset tekevät jatkossakin päätökset, jotka vaikuttavat täällä olevien ihmisten elämään.

Orbánin mukaan Brysselin elitti elää kuplassa ja on menettänyt kosketuksen todellisuuteen. Hän painotti, että kansallinen etu täytyy aina asettaa etusijalle.

Euroopan kansanpuolue -europarlamenttiryhmä (EPP), johon myös suomalainen Kokoomus kuuluu, jäädytti Orbánin johtaman kristilliskonservatiivisen Fidesz-puolueen jäsenyyden toistaiseksi. Orbánin mukaan tulos on hyväksyttävä, sillä 13 puoluetta EPP-ryhmästä kannatti asiaa.

Orbán huomautti, että EPP:n maahanmuuttomyönteinen siipi on kertonut avoimesti vaalien jälkeisistä suunnitelmistaan ja tehnyt sopimuksia vihreiden, liberaalien ja sosialistien kanssa.

– He tietävät, että Fidesz ei koskaan hyväksy tätä, Orbán sanoi.

Pääministeri muistutti, että EPP ei ole enää se sama vahva puolue, mikä se oli Saksan liittokansleri Helmut Kohlin aikoina.

– Se on menettänyt itsenäisyytensä, sitä ohjataan vasemmalta ja se jopa haluaa tehdä vasemmiston kanssa yhteistyötä. Seurauksena ovat olleet EPP-puolueen omaksumat kaksoisstandardit, joita se käyttää Keski-Euroopan maita vastaan.

Säilyykö Fidesz EPP:n jäsenenä vaalien jälkeen – siihen vaikuttaa Orbánin mukaan se, onko EPP maahanmuuttomyönteinen, jatkaako se siirtymistään vasemmalle ja tukeeko se kristillisiä arvoja.

Unkarin pääministeri Orbán suhtautui tulevaisuuteen toiveikkaana ja sanoi odottavansa parempia aikoja europarlamenttivaalien jälkeen.

– Paremmat ajat koittavat ja voimme rakentaa uuden Euroopan Unkarin osallistuessa siihen aktiivisesti.

Asiasta kertoi Hungary Today.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit