Eurooppa Politiikka

Unkarin pääministeri Orbán pitää Salvinin EU-ryhmän oven raollaan

Unkarin pääministeri Viktor Orbán. Kuva MTI/Máthé Zoltán

Vaikka Unkarin pääministerin kansliapäällikkö ilmoitti torstaina, että Orbánin Fidesz-puolueen liittyminen Matteo Salvinin EU-parlamenttiryhmään näyttää epätodennäköiseltä, pääministeri Orbán palautti tämän vaihtoehdon perjantaina.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán sanoi toukokuun viimeisenä päivänä, että ovi on yhä raollaan Fideszin liittymiselle muuhun kuin Euroopan kansanpuolueen (EPP) ryhmään. Orbánin johtama Fidesz-puolue on ollut jäähyllä maaliskuusta alkaen, kun EPP on halunnut ojentaa Orbánin johtamaa Unkaria.

Fideszin ratkaisu perustuu siihen, voiko se edistää kansallisia etuja EPP:ssä

Orbán sanoi puheessaan, että Fideszin tuleva ratkaisu perustuu siihen, voiko puolue edistää maan kansallisia etuja EPP:n piirissä – jos ei, on tarjolla vaihtoehto liittyä muuhun ryhmään. Mahdollista ryhmää pääministeri ei nimennyt. Aiemmin on tullut ilmi, että Orbán tuntee vetoa uuden kansallismielisen ryhmän perustamiseen. Hankkeen johtohenkilönä on toiminut Italian sisäministeri, Legan puheenjohtaja Matteo Salvini. Orbán on ottanut välillä etäisyyttä hankkeeseen.

Pääministerin kanslian päällikkö Gergely Gulyás ilmoitti 30. toukokuuta, ettei Salvinin hankkeeseen liittyminen näytä todennäköiseltä. Heti seuraavana aamuna Orbán palautti tämänkin option pöydälle. Gulyás oli ilmoittanut myös Unkarin luopuvan hankkeesta kiisteltyyn oikeuslaitosuudistukseen. Erikseen hän mainitsi, ettei asialla olisi tekemistä EPP:n jäsenyyden kanssa.

Visegrád-maat yhtenä rintamana

Orbán sanoi puheessaan, että Fideszillä on EU:n johtovirkojen jaossa mielessään hyviä ehdokkaita, jotka olisivat maahanmuuttokriittisiä, kansallismielisiä ja Euroopan kristillisen kulttuurin puolustajia. Hän korosti, että riippumatta johtavien puolueiden ryhmävalinnasta Visegrád-maat eli Puola, Tšekki, Slovakia ja Unkari tulevat olemaan yhteistyössä johtopaikkoja jaettaessa. Orbán sanoi, että tällä maaryhmällä tulisi olla sama painoarvo kuin saksalais-ranskalaisella akselilla, joka tähän asti on päättänyt EU:n suurista linjoista.

Orbán ilmoitti toukokuun alussa, ettei Unkari hyväksy EPP:n kärkiehdokasta, saksalaista kristillisdemokraattia Manfred Weberiä EU:n komission johtoon. Ulkoministeri Péter Szijjártó vahvisti kannan eurovaalien jälkeen. Saksalaisten taholta on puolestaan arvosteltu Orbánin ja Salvinin suhteita.

Suurten ryhmien tappiot kertovat muutoksesta eurooppalaisessa politiikassa

Fideszin vahvistuneella asemalla europarlamentissa on merkitystä EPP:n kärsittyä melkoisia tappioita, kuten myös sosialidemokraattien menetettyä kymmeniä paikkoja. Fidesz saavutti yli 50 prosenttia äänistä eurovaaleissa. Unkarin 21 europarlamentaarikosta sen listalta valittiin 13 meppiä; saman verran kuin Suomesta kokonaisuudessaan.

Orbán totesi vaalien aikaan jo kaatuneen kaksi hallitusta – Britannian ja Itävallan. Suurten ryhmien tappiot kertovat muutoksesta eurooppalaisessa politiikassa. Pääministeri ennusti lisää järistyksiä muissakin jäsenmaissa.

  • 132
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset