Kolumnit

Unkarin raja-aidan lyhyt historia – VIDEO

Unkarin ja Serbian välisen raja-aidan ensimmäisen vaiheen rakennustöitä kesällä 2015. Kuva Unkarin hallitus.
Vuonna 2015 Unkari aloitti aidan rakentamisen Serbian, Kroatian ja Slovenian vastaiselle rajalleen. Rakennustyöt laajennuksineen olivat päätepisteessään vuonna 2017.

Aita suunniteltiin Euroopan suuren siirtolaiskriisin alkamisen jälkeen takaamaan rajojen turvallisuus estämällä siirtolaisten pääsy maahan ja Euroopan unioniin, sekä luomaan viralliset rajatarkastusasemat, joissa matkustusasiakirjat EU:n ulkopuolelta saapuvilta voidaan tarkastaa, sekä joissa voidaan ottaa vastaan turvapaikkahakemukset kansainvälisten ja eurooppalaisten lakien mukaisesti.

Pääasiallinen siirtolaisten virta kulki Turkin ja Kreikan sekä Balkanin maiden – pääasiassa Serbian – kautta Unkariin.

Unkarissa koettiin, että Euroopan unioni oli aivan liian hidas reagoimaan koko ajan kasvavaan siirtolaisten virtaan Schengen-alueelle, ja maa aloitti aidan rakentamisen Serbian vastaiselle rajalle kesäkuussa 2015. Aita valmistui saman vuoden syyskuussa. Myöhemmin samana vuonna Unkari rakensi aidan myös Kroatian vastaiselle rajalle.

Serbian raja

Unkarin ja Serbian vastainen raja on 175 km pitkä. Kesäkuussa 2015 Unkarin hallitus hyväksyi 4 metriä korkean aidan rakentamisen, ja työt aloitettiin heinäkuun alussa. Elokuun alussa oli varmaa, että aita valmistuu vuoden loppuun mennessä.

Aita, jossa on lisäesteenä NATO-lankaa, urakoitiin sopimusvalmistajien toimesta. Rakennustöihin otti osaa myös 900 sotilasta.

Aidan aluksi verkkainen rakentamistahti johti silloisen puolustusministerin, Csaba Henden eroon 7. syyskuuta 2015. Kuitenkin aidan rakentaminen eteni, ja heinäkuun 13 .aloitetun aidan ensimmäisen vaiheen rakentaminen päättyi 14. syyskuuta 2015.

Aidan välitön vaikutus oli se, että koska siirtolaisten virta ei päässyt enää Serbian läpi Unkariin, siirtolaisvirta haki uuden uoman Kroatiaan, josta siirtolaisia alkoi taas virrata Unkariin. Sen seurauksena Unkari aloitti syyskuun 18. raja-aidan rakentamisen Kroatian vastaiselle rajalleen.

Syyskuun 16. aidan pysäyttämät siirtolaiset, turhautuneena Unkarin vahvasta rajavartioinnista ja aidasta, aloittivat raivokkaan mellakan rajalla Serbiassa olevan Horgošin ja Unkarissa olevan Röszken kohdalla. Unkarin mellakkapoliisi vastasi kyynelkaasulla, mikä sai mellakoijat perääntymään, mutta he järjestäytyivät uudelleen ja hyökkäsivät rajaa vastaan toistamiseen. Tälläkin kertaa mellakoitsijat joutuivat perääntymään rajaa puolustaneiden mellakkapoliisien käyttämien kyynelkaasun ja vesitykkien vuoksi.

Tässä vaiheessa mellakoitsijat alkoivat repimään raja-aitaa hajalle, toisten heitellessä Unkarin mellakkapoliiseja kivillä muiden mellakoitsijoiden sytyttäessä roskakasoja tuleen. Mellakoitsijoista noin 200-300 pääsi läpi avautuneesta portista, mutta mellakkapoliisi kävi uudelleen puolustukseen kyynelkaasun ja patukoiden avulla, jolloin mellakoitsijajoukot joutuivat perääntymään uudelleen ja viimeisen kerran. Unkari oli menestyksekkäästi, taas kerran, puolustanut rajojaan laittomalta maahantunkeutumiselta.

Unkaria arvosteltiin maahantunkeutumisen torjumisesta voimankäytön avulla, mutta Unkari kommentoi, että ”on olemassa myös laillisia ja virallisia maahan- ja Euroopan unioniin tulotapoja. Pyydämme siirtolaisilta vain, että he noudattavat kansainvälisiä ja eurooppalaisia lakeja”.

Elokuussa 2016 Unkari ilmoitti, että maa vahvistaa eteläisen rajansa aitarakennelmia entisestään tekemällä siitä kaksinkertaisen. Väliin jäävälle alueelle rakennettiin turvapaikanhakijoiden majoitustilat. Työ valmistui huhtikuussa 2017.

Kroatian raja

Unkari ilmoitti lokakuussa 2015 tyytymättömänä EU:n kyvyttömyyteen järjestää rajavalvontaa, että se oli saanut valmiiksi 348 kilometriä pitkän raja-aidan Kroatian vastaiselle rajalleen.  Siirtolaisvirta Kroatian kautta Unkariin ja Schengen-alueelle päättyi tähän, mutta ohjautui osittain kulkemana Slovenian kautta.

Slovenian raja

Unkari sulki lokakuussa 2015 Slovenian vastaisen rajansa aidalla sekä NATO-langalla.

Unkarin eteläisen rajan kautta syvemmälle Eurooppaan kohti avokätisten sosiaaliturvan maita suuntautunut, maata kurittanut siirtolaisten virta oli saatu viimeinkin saatu tukahdutettua.

Kustannukset noin 800 miljoonaa euroa

Raja-aitojen rakentaminen on tullut maksamaan Unkarille noin 800 miljoonaa euroa, josta maa on yrittänyt saada korvausta Euroopan unionilta, perusteena EU:n ulkorajan ja Schengen-alueen suojaaminen. EU ei toistaiseksi ole suostunut ottamaan osaa rakentamisen kustannuksiin.

Rajan vahvistamisesta kertova videon on laatinut Visegrád Post.

Lähteet Visegrád Post, Wikipedia, Unkarin hallitus, The Guardian
Kuvat Unkarin hallitus ja Wikimedia Commons

  • 80
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset