Kotimaa Politiikka

Unkarin suurlähetystö: ”Helsingin Sanomat on vääristellyt Unkarin ulkoministerin sanomaa”

Unkarin kauppa- ja ulkoministeri Péter Szíjjartó. Kuva Wikimedia Commons.

Unkarin Suomen suurlähetystö oikaisee Helsingin Sanomien julkaisemaa Unkarin ulkoministerin haastattelua.

Helsingin Sanomat väitti julkaisseensa Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártón haastattelun, mutta kyseessä on pikemminkin toimittajan ennakkoluuloja ja ennakkokäsityksiä heijastava mielipidekirjoitus, johon liitettiin muutama sitaatti ministeriltä – osittain toki epätarkasti ja harhaanjohtavasti siteerattuna, jopa vääristeltynä. Näin kertoo Unkarin Suomen suurlähetystö Facebook-sivullaan.

HS:n toimittajan kanssa keskustellessaan ministeri ei sanonut, että ”Suomesta, veljeskansasta, kyllä pidettäisiin Unkarissa hyvin paljon, jos me vain emme olisi puuttuneet heidän asioihinsa”, kuten toimittaja väittää. Ministeri sanoi, että ”Unkarissa hallitsee erittäin myönteinen kuva Suomesta, eikä siksi ole ymmärrettävää, miksi jotkut suomalaiset poliitikot yhtäkkiä alkoivat hyökkäämään Unkaria vastaan”.

Suurlähetystön mukaan ei myöskään pidä paikkansa, että ministeri olisi ”myöntänyt naljailleensa juuri itsekin Suomen kustannuksella”. Sen sijaan ministeri korosti keskinäisen kunnianosoituksen tärkeyttä jopa viisi kertaa keskustelun aikana.

HS on oikaisun mukaan myös väärässä kirjoittaessaan, että ”ulkoministerin mielestä EU:lla sen paremmin kuin Suomella ei pitäisi olla mitään sanottavaa Unkarin demokraattisuudesta”. Sen sijaan ministeri korosti, että keskustelun pitäisi perustua konkreettisiin asioihin eikä yleisiin havaintoihin tai mielikuviin. Samalla myös pitäisi kunnioittaa sitä, että Unkarin kansalaiset ovat valinneet hallituksen selvällä enemmistöllä kolme kertaa peräkkäin vapaissa vaaleissa.

Suurlähetystö huomauttaa, että Suomen vierailunsa aikana ministeri antoi haastattelun myös Lännen Medialle, Ylelle ja MTV3:lle, mutta ainoastaan Helsingin Sanomat osoittautui kyvyttömäksi siteeraamaan tarkkaan, mitä ministeri on sanonut.

– Eero Erkon, Juhani Ahon ja Arvid Järnefeltin perustaman perinteikkään lehden lukijat ansaitsevat parempaa journalismia, kuin vääristelty ”haastattelu”, suurlähetystön oikaisussa todetaan lopuksi.

Korjattu otsikkoa ja ulkoasua 31.8 klo 17:37

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit