Eurooppa Politiikka

Unkarin toinen raja-aita on valmis

Raja-aitaa Unkarin ja Serbian rajalla. Kuva Gergely Botár / Unkarin hallitus
Unkarin eteläosassa Unkarin ja Serbian rajalla toinen raja-aita on nyt valmis koko 155 kilometrin yhteisen rajalinjan pituudelta, Unkarin sisäministeriön valtiosihteeri Károly Kontrát kertoi lehdistötilaisuudessa perjantaina.

Kontrát kertoi Röszken raja-asemalla pitämässään puheessa, että Unkarin rajavalvonta on vahvempi kuin koskaan ennen, ja parantaa siten turvallisuutta vielä entisestään. Toinen raja-aita tuli tarpeelliseksi, kun etelästä maahan suuntautuvan siirtolaisaallon uhka kasvoi.

Siirtolaiset ovat pitäneet Unkarin eteläisiä rajoja jatkuvasti paineen alaisena vuodesta 2015 alkaen, ja tulijoiden määrässä odotetaan kasvua kesää kohti siirryttäessä, Kontrát sanoi.

 

Károly Kontrát Unkarin ja Serbian rajalla. Kuva Gergely Botár / Unkarin hallitus

 

Hänen mukaansa kansainvälisten ihmissalakuljettajien estäminen on toistaiseksi epäonnistunut. Maltan EU-kokouksessa helmikuussa 2017 jäsenmaat sopivat Libyaan perustettavista pakolaiskeskuksista, missä pakolaiset voisivat oleskella hakemuksiensa käsittelyn ajan. Suunnitelma ei kuitenkaan Kontrátin mukaan ole edennyt. Siirtolaisia Eurooppaan kuljettavia aluksia ei edelleenkään käännytetä takaisin Afrikkaan.

Lisäksi Turkin poliittinen kehitys asettaa Euroopan unionin ja Turkin laatiman pakolaissopimuksen uhatuksi.

Unkarin toinen raja-aita on kuitenkin helpottanut Unkarin poliisin ja sotilasyksiköiden kuormitusta, Kontrát painotti.

 

Károly Kontrát. Kuva Gergely Botár / Unkarin hallitus

 

Unkarin pääministeri Viktor Orbán kertoi radiolähetyksessä perjantaina, että etelärajan puolustusjärjestelmä takaa Unkarin kansalaisten turvallisuuden pitkäksi aikaa. Vaikka siirtolaispaine Balkanilla säilyykin, raja-aidat ovat hänen mukaansa läpipääsemättömiä ja kykeneviä pysäyttämään minkä hyvänsä ihmismäärän.

Euroopan komissio, George Soros sekä kansalaisjärjestöt yrittävät pakottaa Unkarin purkamaan vahvistetut rajansa, muuttamaan siirtolaislainsäädäntöään sallivaksi ja päästämään laittomat siirtolaiset maahan, Orbán sanoi.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit