Eurooppa Rikos

Uppsala ohitti Malmön Ruotsin vaarallisimpana kaupunkina

Kuva Sean Biehle / Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0

Ammuskelut lisääntyvät ja jengien yhteenotoissa menehtyneiden määrä kasvaa. Aiemmin rauhallinen Uppsala, ruotsalainen historiallinen yliopistokaupunki, on ohittanut jo monikulttuurisen Malmön ammuskeluissa.

Uppsala on nyt ohittanut Malmön ammuskelujen suhteellisessa määrässä. Malmössä on 10,1 ammuskelua 100 100 asukasta kohti, kun taas Uppsalassa 11,5. Jale Poljarevius, paikallinen poliisipäällikkö, kertoo alueella olevan noin 160 jengiläistä ja viisi ryhmittymää, jotka taistelevat keskenään. Poljarevius puhuu klaanien tapaisesta verkostosta.

Kenneth Ågren Uppsalan poliisista pitää tilannetta turhauttavana, eikä hän osaa sanoa, kuinka muutoksen voisi saada aikaan. Fplus-julkaisun toimittajan kysymykseen, uskaltaako lapsia enää päästää Uppsalaan opiskelemaan, Ågren vastaa vältellen.

– En tosiaankaan halua maalata piruja seinille, mutta viime vuonna sivullista, 20-vuotiasta opiskelijaa, ammuttiin pizzeriassa. Hän joutui tulilinjalle.

Ågren kertoo, että opiskelija oli tullut Alankomaista ja aloittanut juuri opintonsa. Opiskelija palasi sittemmin Alankomaihin eikä Ågrenin mukaan varmaankaan tule enää koskaan Uppsalaan.

Ågren kuitenkin muistuttaa, että on aivan sama minne lapsensa laittaa opiskelemaan, sillä tilanne on vastaava Lundissa, Malmössä, Göteborgissa ja Tukholmassa.

”Mitä tapahtuu kauniille Ruotsillemme?”

Ågren on turhautunut tilanteeseen eikä tiedä, kuinka sen voi muuttaa.

– Se on äärimmäisen turhauttavaa, ja ihmettelen, kuinka voimme lopettaa tämän. Mitä tapahtuu kauniille Ruotsillemme? Kuten punkit ja villisiat se leviää pohjoiseen. Malmö on kokenut kovia kauan. Siellä vaikuttaa mantereen läheisyys Öresundin sillan myötävaikutuksella sekä salakuljetettujen aseiden ja muiden virta. Mutta nyt yhä useammat kaupungit pohjoisempana kokevat saman, Uppsalassa syntynyt ja kaupungissa 45 vuotta poliisina toiminut Ågren toteaa.

Jengien jäsenet ovat tavallisesti toisen tai jopa kolmannen polven maahanmuuttajia, jotka eivät ole integroituneet ruotsalaiseen yhteiskuntaan.

Ågren ei koskaan osannut kuvitella, että hänen kauniista syntymäkaupungistaan tulisi yksi Ruotsin väkivaltaisimmista paikoista. Ågren tunnistaa kuitenkin pääasiallisen syyn lähiöissä rehottavaan huumekauppaan ja muihin ongelmiin: maahanmuuttajien epäonnistuneen integraation.

– Ennen kaikkea huonosti toimiva integraatio on vaikuttanut kehitykseen, Ågren muistuttaa.

Segregaatio, eriytyminen, johtuu Ågrenin mukaan eritoten jyrkästi kasvaneesta maahanmuutosta. Jengien jäsenet ovat tavallisesti toisen tai jopa kolmannen polven maahanmuuttajia, jotka eivät ole integroituneet ruotsalaiseen yhteiskuntaan.

Yksintulleet afganistanilaiset turvapaikanhakijat ovat usein syyllisiä veitsi-iskuihin. Ammuskelut nousevat helposti otsikoihin, mutta Uppsalassa tapahtuvista murhista 80 prosenttia on puukotuksia.

Lähde Fplus

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit