Eurooppa Politiikka

Uppsala saa muslimien kauan kaipaaman moskeijan

Kuvituskuva. Kuva Wikimedia Commons.

Uppsalan islamilainen yhteisö voi olla tyytyväinen. Sen kauan kaipaaman moskeijan suunnitelmat on hyväksytty ja rakennustyö voi alkaa.

Dawa-säätiö hankki Uppsala Nya Tidningenin mukaan vuosia sitten Uppsalan kaupungilta 1200 neliömetriä rakennusmaata 1,8 miljoonalla kruunulla. Puuhamies Atique Ullah kertoi kesällä 2017, että raha on hankittu lahjoituksina säätiön jäseniltä Uppsalassa. Maan hankinnan päälle tulevien moskeijan rakennuskustannusten on arvioitu kohoavan noin 6 miljoonaan kruunuun.

Säätiö on kaavaillut moskeijaa vuodesta 2013 alkaen. Moskeijasta on tarkoitus tulla kaksikerroksinen, ja siellä on tarkoitus palvoa Allahia sekä opiskella koraania. Moskeija tulee nousemaan aivan Uppsalan Pyhän Marian kirkon viereen.

Ullahin mukaan moskeijan pääasiallinen tarkoitus on auttaa musliminuoria integroitumaan ruotsalaiseen yhteiskuntaan.

Ruotsidemokraatit (SD) ovat vastustaneet moskeijahanketta sen alkamisesta lähtien.

– Siitä saattaa tulla radikalisaation alusta, SD:n paikallispoliitikko Simon Alm sanoi kesällä 2017. Vaikka kaikki moskeijat eivät toimikaan radikalisaation pesäkkeinä, ei voida tietää etukäteen, mitkä tulevat aiheuttamaan vaaraa ruotsalaiselle yhteiskunnalle.

Alm muistutti, että radikaaleilla ideologioilla kuten islam, kommunismi ja natsismi on haitallinen vaikutus yhteiskuntaan.

Moskeijan rakentaminen voi alkaa

Uppsalan kunta myönsi viime viikolla rakennusluvan moskeijalle 8 ääntä puolesta, 5 vastaan, kertoo SVT.

Lautakunnan puheenjohtaja, sosiaalidemokraattien Ylva Stadell sanoo luottavansa siihen, että päätös on oikea. Moderaattien Therez Almerfors, lautakunnan varapuheenjohtaja, on hieman varovaisempi. Hänen mukaansa aika näyttää, oliko päätös oikea.

Moskeijaa vastustaneita mielenosoittajia kivitettiin

Ruotsidemokraatit joutuivat syyskuussa kivityksen kohteeksi Uppsalan moskeijaa vastustaneessa mielenosoituksessa.

Puolueen jäsenet pystyttivät teltan ja jakoivat lehtisiä Pyhän Marian kirkon (Sankta Maria kyrka) edustalla, kun nuorisojoukkio tuli häätämään heitä pois.

– Nuoria tuli uhkailemaan meitä ja he sanoivat, että meidän pitää lähteä pois. Sanoimme, että meillä on poliisin lupa, kertoi puolueen valtuutettu Simon Alm.

Tilanne alkoi eskaloitumaan, ja kymmenen minuutin aikana telttaan ja lähelle parkkeerattuun poliisiautoon heitettiin kolme kiveä.

  • 1.7K
    Shares