Muu maailma

USA ja Saksa kouluttavat kurdeja iskemään Iraniin

Saksalaiset sotilaat kouluttavat amerikkalaisten kanssa kurdimiliisiä taistelemaan ISIS:iä vastaan, myös Suomi on osallistunut koulutukseen. Kurdimiliisi tekee kuitenkin iskuja Iraniin, kertoo uutistoimisto AP. Kurdimiliisin koulutusjohto oli aiemmin Saksan vastuulla.


USA:n ja Euroopan sotilasneuvonantajien on raportoitu kouluttaneen ja aseistaneen iranilaisen ”Kurdistan Freedom Partyn” (PAK) taistelijoita, kertoo uutistoimisto Associated Press. Koulutusta annettiin Pohjois-Irakissa ISIS:in vastaisen operaation puitteissa. PAK on kuitenkin viime kuukausien aikana hyökännyt useita kertoja iranilaisia laitoksia vastaan. Amerikkalaiset ja eurooppalaiset sotilasneuvonantajat kouluttivat PAK-taistelijoita Pohjois-Irakissa yhdessä kurdien Peschmerga-taistelijoiden kanssa. PAK:in tiedottaja Hussein Yazdanpana kertoi AP:lle, että heitä koulutettiin taistelemaan ISIS:iä vastaan.

PAK jatkoi kuitenkin edelleen hyökkäyksiä Iranissa, sillä ISIS:in vastainen taistelu ei ollut koskaan todellinen vaihtoehto PAK:in varsinaiselle taistelulle. Yazdanpanan mukaan PAK on pelkästään tänä vuonna tehnyt kuusi iskua Iraniin. PAK:in tiedottaja sanoi, että länsimaiset sotilasneuvonantajat tiesivät erittäin hyvin, mihin PAK pyrki. Läntiset sotilasneuvonantajat tiesivät myös iskuista Iraniin, joita Yazdanpana kuvasi ”vapaustaisteluksi”.

Iranilainen kurdijohtaja Mustafa Hijri matkusti viime kesänä Washingtoniin tapaamaan USA:n edustajainhuoneen ja senaatin ulkoasiankomiteoiden jäseniä. Hän maanitteli USA:lta apua Iranin kurdeille. ”Kurdien kansakunta taistelee Iranin islamilaista tasavaltaa vastaan”, totesi Hijri.

Nämä tapahtumat voivat muodostua ongelmallisiksi Saksan liittohallitukselle, koska Saksan armeijan upseerit ovat osallistuneet laajamittaisesti kurditaistelijoiden koulutukseen Pohjois-Irakissa. Joulukuusta 2015 lähtien kurditaistelijoiden koulutusvastuu Pohjois-Irakissa on ollut Bundeswehrillä. Taistelijoiden koulutukseen on osallistunut sotilaita myös Italiasta, Iso-Britanniasta, Hollannista, Norjasta, Suomesta, Ruotsista ja Unkarista.

Deutsche Wirtschafts Nachrichten

  • 4
    Shares