Eurooppa Maahanmuutto

Useiden Schengen-maiden rajavalvonta jatkuu


EU-komissio sanoo, että maat jotka ovat ottaneet siirtolaiskriisin seurauksena rajavalvonnan käyttöön, voivat jatkaa toimenpidettä.


Euroopan maat jotka ottivat siirtolaiskriisin aikana käyttöön väliaikaisen rajavalvonnan, voivat jatkaa käytäntöä seuraavat kolme kuukautta, Euroopan komissiosta kerrottiin keskiviikkona. Uusi takaraja on huomattavasti yli alkuperäisen tavoitteen.

Lokakuussa 2016 komissio myöntyi rajavalvonnan kolmen kuukauden jatkoaikaan Itävallassa, Saksassa, Ruotsissa ja Norjassa, kaikki passivapaan Schengen-alueen maita. Maaliskuussa 2016 julkaistu dokumentti, ”Takaisin Schengeniin”, ilmoitti ”tavoitteeksi poikkeuksellisista toimenpiteistä luopumiseen” joulukuun 2016. Rajavalvonta on joissain tapauksissa ollut voimassa jopa syyskuusta 2015 saakka.

Dimitris Avramopoulos, EU:n siirtolaiskomissaari, kieltäytyi myöntämästä, että rajavalvonnan jatkolla olisi jotain tekemistä Saksan syyskuussa 2017 pidettävien vaalien kanssa. ”Päätöksemme pohjautuu tosiseikkoihin,” hän sanoi.

Komissiosta kerrottiin, että vaikka siirtolaiskriisi onkin pääosin rauhoittunut, ja toimenpiteitä EU:n ulkorajojen valvonnan parantamiseksi on suoritettu – kuten Frontexin alaisen Euroopan raja- ja merivartioston (EGCB) perustaminen viime syksynä – se ”toteaa, että ’Takaisin Schengeniin’ -ohjelman edellytykset eivät vielä kokonaan täyty.”

Tosin komission ja EU:n ulkorajavalvontaa suorittavan Frontexin toimintaa on myös arvosteltu houkuttimena ja ihmiskauppaa ylläpitävänä, sillä vuonna 2016 Frontexin (Euroopan ulkorajaturvallisuusviranomainen) operaatioissa haettiin Välimereltä ennätykselliset 181126 siirtolaista Italiaan.

Eräs syy siihen, että ”Takaisin Schengeniin” -ohjelman edellytykset eivät täyty, on komission mukaan edelleen Kreikassa oleileva merkittävä siirtolaisten ja turvapaikanhakijoiden massa. Komission mukaan tilanne Turkin ja muun Euroopan välisellä ”Länsi-Balkanin” reitillä on edelleen hauras.

Joulukuussa komissio sanoi, että EU-maiden tulisi asteittain aloittaa Dublin-sopimuksen mukainen siirtolaisten palauttaminen Kreikkaan maaliskuun puoleen väliin mennessä. Dublin-sopimuksen mukaan turvapaikkahakemus tulee käsitellä ensimmäisessä EU-maassa, johon turvapaikanhakija saapui. Palautusten aloittamisessa on kuitenkin ollut vaikeuksia vuodesta 2011 alkaen, sillä Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ja Euroopan unionin tuomioistuin ovat tunnistaneet ongelmia Kreikan turvapaikkajärjestelmässä.

Politico

  • 110
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset