Eurooppa Politiikka

Uudet Venäjä-pakotteet vaarantavat Euroopan energiahuollon

Nord Stream -putkiston rakennusvaihe 2011
Yhdysvaltojen senaatin laatimat uudet Venäjä pakotteet vaarantavat koko Euroopan ja myös Suomen energiahuollon varmuuden.

Energiayhtiöt varoittavat Venäjä-sanktioiden vaarantavan Venäjän öljy- ja kaasukaupan ja koko Euroopan energiahuollon. ”Jos nämä pakotteet menevät läpi sellaisenaan, on sillä vaikutus koko Euroopan kaasu- ja öljytoimituksiin. Pakotteet koskisivat kaikki putkia, jotka toimittavat kaasua tai öljyä Venäjältä Eurooppaan. Vaikutukset tuntuisivat Kiinasta Länsi-Eurooppaan”, kommentoi Matthias Warnig, ”Nord Stream 2”-kaasuputkiosakeyhtiön johtaja Handelsplatt-lehdelle.

Itävaltalaisen energiajätin OMV:n johtaja Rainer Seele kommentoi uutista Handelsplatt – lehdelle: ”Euroopan on aika alkaa ajattelemaan energiahuoltoa itsenäisesti. Venäjän toimitusten estäminen ei poista kasvavaa kysyntää. Eurooppalainen näkemys on, että Venäjältä on tuotettava lisää kaasua, koska oma tuotanto laskee”. OMV–johtaja huomauttaa pakotteiden yhteydestä ”Nord Stream 2”-projektiin, jonka tulisi tuplata Venäjän tuonti itämeren kautta Eurooppaan. ”Tämä putkilinja tuo lisää huoltovarmuutta ja kilpailukykyiset hinnat Euroopan kuluttajille”. OMV on rahoittamassa ”Nord Stream 2”-putkea.

Kritiikin laukaisi Handelsplatt-lehden mukaan Yhdysvaltojen senaatin hyväksymä uusi pakoteohjelma Venäjän kaasu- ja öljykauppaa kohtaan. Uudet pakotteet koskevat lähes kaikkea putkistoihin liittyvää. Yritykset, joilla on yhteistyötä Venäjän energiateollisuuden kanssa tulisi, lain tullessa voimaan lopettaa työt välittömästi. Kiellettyä tulisi olemaan putkilinjojen rakentaminen, rakentamisen avustaminen sekä putkistojen huolto ja käyttö.

Yhdysvaltojen edustajienhuoneen on vielä hyväksyttävä laki ja presidentin tulee allekirjoittaa se.

Kesäkuussa Saksan liittotasavallan ulkoministeri Sigmar Gabriel ja Itävallan kansleri Christian Kern arvostelivat senaatin suunnitelmia Venäjä-pakotteiden suhteen: ”Ihailtavalla avoimuudella lakiehdotus kertoo mistä on kyse. Kyseessä on pelkästään yhdysvaltalaisen kaasun myynnin lisääminen eurooppalaisilla markkinoilla. Tarkoitus on lisätä työpaikkoja USA:n öljy- ja kaasuteollisuudessa”.

  • 205
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset