Kotimaa Maahanmuutto

Uusi ilmiö turvapaikanhaussa – toinen hakemus kun ensimmäinen on hylätty

Kuva pxhere
Valtioneuvosto julkaisi tänään maahanmuuton tilannekatsauksen. Katsauksessa tarkastellaan muun muassa turvapaikanhakijatilanteen viimeaikaisia trendejä.

Vuoden 2015 alusta maaliskuun 2018 loppuun Maahanmuuttovirasto on tehnyt lähes 44 000 päätöstä turvapaikkahakemuksiin. Huhtikuun alussa 2018 virastossa oli vajaat 5 000 turvapaikkahakemusta käsiteltävänä. Näistä noin puolet odottaa ensimmäistä päätöstään ja puolet on hallinto-oikeuden tai korkeimman hallinto-oikeuden virastoon palauttamia.

Kansainvälistä suojelua saaneiden perheenyhdistämismäärät ovat lisääntyneet merkittävästi vuodesta 2015. Lisäksi kansalaisuushakemusten määrän on ennakoitu nousevan tulevina vuosina.

Uusi ilmiö – uusi turvapaikkahakemus kun ensimmäinen on hylätty

Uudeksi ilmiöksi vuonna 2017 nousi uuden turvapaikkahakemuksen jättäminen sen jälkeen, kun hakija on saanut jo lainvoimaisen päätöksen aikaisempaan hakemukseensa.

Vuonna 2016 uusintahakemuksia kaikista turvapaikkahakemuksista oli 15 prosenttia (834 uusintahakemusta), kun vuonna 2017 uusintahakemusten määrä kaikista turvapaikkahakemuksista nousi 37 prosenttiin (1 845 uusintahakemusta). Alkuvuonna 2018 uusintahakemusten määrä on ollut jo yli puolet kaikista jätetyistä turvapaikkahakemuksista.

Yleisimpiä syitä uusintahakemuksille ovat olleet kristinuskoon kääntyminen sekä homoseksuaalisuus.

Uusintahakemuksen tekemistä ei kuitenkaan voida estää vaan turvapaikanhakijalla on oikeus esittää uusia perusteita, ja viranomaisten on arvioitava perusteet. Jos hakemus ei sisällä uusia asian ratkaisuun vaikuttavia perusteita, se voidaan kuitenkin jättää tutkimatta.

Kansainvälistä suojelua hakeva henkilö on oikeutettu vastaanottopalveluihin.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit