Eurooppa Maahanmuutto

Uusia siirtolaisten vastaanottokeskuksia Bosniaan? Ei meidän alueellemme, sanovat kunnat

Kuva De Visu / Shutterstock.

Bosnian hallituksen mukaan yksikään maan kunnista ei halua siirtolaisten vastaanottokeskuksia alueelleen.

Siirtolaiskriisin kourissa painiskelevan Bihaćin pormestari Shuhret Fazliç varoitti lokakuun puolessa välissä siirtolaiskriisin saavuttaneen sellaiset mittasuhteet, että alueen viranomaiset eivät enää pysty hallitsemaan tilannetta. Hän ilmoitti myös mahdollisista radikaaleista toimenpiteistä, kuten siirtolaisleirien sulkemisesta.

Koko Bosnia-Hertsegovinan alueella ei ole kuitenkaan yhtään kuntaa, joka suostuisi vastaanottokeskuksen rakentamiseen alueelleen, kertoo Srpskainfo. Näin sanoi Bosnia-Hertsegovinan turvallisuusministeri Dragan Mektić keskiviikkona.

Kukaan ei halua vastaanottokeskusta naapurikseen

Bosnian viranomaiset haluaisivat rakentaa kaksi suurta keskusta maan luoteisosaan EU:n avustamana. Toisen niistä oli tarkoitus nousta lähelle Bosanski Petrovacia Serbian rajan tuntumaan. Bosnian serbiviranomaiset eivät kuitenkaan aio ottaa vastaan siirtolaisia Bihaćista.

Ministerin mukaan Bryssel on luvannut Bosnialle 10 miljoonaa euroa vastaanottokeskuksia varten, mutta esteeksi on noussut asukkaiden täydellinen haluttomuus ottaa naapurikseen vastaanottokeskusta.

– En pakene vastuuta, mutta mitä voin tehdä? En voi väkisin pystyttää vastaanottokeskusta jonnekin Bosniaan, eritoten kuntien mutta myös Serbian ja Bosnia-Hertsegovinan federaation vastustaessa, ministeri valitteli.

Mektićin mukaan yksityisomisteiset vastaanottokeskukset, jollainen tällä hetkellä toimii Medeno Poljessa, eivät ole vaihtoehto.

– Kukaan Brysselissä ei ole niin tyhmä, että pitäisivät hyvänä liiketoimena, jos annamme 80-90 000 euroa kuussa yksityiselle firmalle.

Siirtolaiset aiheuttavat ongelmia Bihaćissa

Bihaćin täynnä siirtolaisia olevassa vastaanottokeskuksessa puhkesi helmikuussa raju mellakka, johon osallistui satoja vastaanottokeskuksen asukkeja. Kahakassa kymmenet ihmiset saivat eriasteisia hoitoa vaativia vammoja. Poliisi sai vain vaivoin tilanteen hallintaansa ja pidätti kaikkiaan 11 siirtolaista.  Vastaanottokeskus kärsi mittavia vahinkoja ja merkittävä osa irtaimistosta vaurioitui.

Vain muutamaa kuukautta aiemmin Bihaćissa sijaitsevalla maahanmuuttajaleirillä käytiin taistelua iranilaisten, afgaanien ja muiden maahanmuuttajien välillä. Taistelu kesti useita tunteja, ja myös poliisin ja leirin vartijoiden kimppuun hyökättiin.

  • 429
    Shares