Eurooppa Politiikka

V4-maat ja Itävalta omassa huippukokouksessaan: Euroopan tulee pystyä suojaamaan omia rajojaan

Vasemmalta Tsekin pääministeri Andrej Babiš, Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz, Unkarin pääministeri Viktor Orbán, Slovakian pääministeri Peter Pellegrini, Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki. Kuva Károly Árvai / Unkarin hallitus
Visegrád-ryhmän maat ja Itävalta totesivat yhteisessä huippukokouksessaan torstaina, että Euroopan unionin tulee kyetä suojaamaan ulkorajojaan siirtolaisilta. V4-maat myös ilmoittivat, että eivät osallistu sunnuntaina EU-komission järjestämään minihuippukokoukseen.

Visegrád-maiden ja Itävallan yhteisen huippukokouksen lehdistötilaisuudessa Unkarin pääministeri Viktor Orbán sanoi, että siirtolaisuutta pitäisi käsitellä niiden asioiden pohjalta, joissa voidaan saavuttaa yhteisymmärrys.

– Rajavalvonta ja pakolaisleirien pystyttäminen EU:n ulkopuolelle ovat sellaisia asioita, Orbán sanoi.

Kuva Károly Árvai / Unkarin hallitus

Hänen mukaansa asioiden väkisin eteenpäin työntämisessä ei ole mieltä. Esimerkiksi hän nosti Brysselin ajamat uudelleensijoitettavien turvapaikanhakijoiden kiintiöt.

Unkarin V4-puheenjohtajuus päättyy tämän kuun lopussa, ja seuraava V4-ryhmän puheenjohtajamaa on Slovakia. Samaan aikaan Euroopan unionin puheenjohtajuus siirtyy Itävallalle, ja Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz oli kokouksesssa mukana kertomassa Itävallan suunnitelmia puheenjohtajuuskaudelle.

– Uskomme, että EU tulee olemaan reilumpi ja turvallisempi Itävallan puheenjohtajuuden jälkeen kuin nyt, Orbán totesi.

– Odotamme Euroopan nousevan, ja Slovakian V4-puheenjohtajuus ja Itävallan EU-puheenjohtajuus ovat osa tätä kehitystä, Orban painotti.

V4-maat eivät osallistu EU-komission järjestämään minihuippukokoukseen sunnuntaina

V4-maat Unkari, Puola, Tsekki ja Slovakia ilmoittivat kokouksessa, että eivät osallistu EU-komission sunnuntaiksi järjestämään minihuippukokoukseen. Sen sijaan V4-maat ilmoittivat olevansa mukana Euroopan neuvoston ensi torstaina pidettävässä siirtolaisuutta käsittelevässä Euroopan neuvoston kokouksessa.

– V4-ryhmän mielestä EU-komission ei tule järjestää tällaisia kokouksia, vaan Euroopan neuvoston, Orbán huomautti ja jatkoi: – Ymmärrämme, että joissain maissa on sisäpoliittisia haasteita, mutta se ei saa aiheuttaa koko Euroopan kattavaa kiirehtimistä, sillä se lisäisi vain kaaosta, pääministeri sanoi.

Itävallan EU-puheenjohtajuuskaudella tullaan kiinnittämään erityistä huomiota laittomaan siirtolaisuuteen

Itävallan liittokansleri Kurz sanoi maansa keskittyvän tulevan EU-puheenjohtajuuskautensa aikana eurooppalaisten hyvinvointiin ja jäsenvaltioiden yhteistyöhön. Etusijalla tulevat hänen mukaansa olemaan puolustuspolitiikka sekä turvallisuus.

Kuva Károly Árvai / Unkarin hallitus

– Itävallan puheenjohtajuuskaudella tullaan kiinnittämään myös erityistä huomiota laittomaan siirtolaisuuteen, Kurz jatkoi.

Itävallan liittokansleri haluaa siirtää keskustelun painopisteen siirtolaisten jakelusta EU:n sisällä maanosan ulkorajojen suojaamiseen.

Slovakian pääministeri Peter Pelegrini sanoi EU:n ulkorajojen suojaamisen olevan elintärkeää, ja hänen mukaansa se on ainoa tapa taata alueen turvallisuus.

Tsekin pääministeri Andrej Babiš lisäsi V4-maiden ja Itävallan olevan täysin linjassa siirtolaisuutta koskevissa asioissa.

Daily News Hungary, Unkarin hallitus

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit