Eurooppa Politiikka

V4-maiden ulkoministerit antavat tukensa Tšekin tasavallalle Venäjä-kiistassa

Kuva Visegrád Post.

Tšekin tasavallan vt. ulkoministeri Jan Hamacek kertoi Twitterissä, että maa tiedottaa Nato- ja Euroopan unionin liittolaisilleen epäillystä Venäjän osallistumisesta vuoden 2014 ampumatarvikevaraston räjähdykseen ja keskustelee asiasta EU:n ulkoministerikokouksessa.

Tšekin pääministeri Andrej Babiš sanoi aiemmin, että venäläisiä epäiltiin räjähdyksestä Vrbeticessä Kaakkois-Tšekissä sijaitsevassa ampumatarvikevarastossa vuonna 2014.

Lauantaina Tšekki karkotti 18 Venäjän suurlähetystön virkailijaa ja sanoi, että tutkimukset liittivät Venäjän tiedustelupalvelun räjähdykseen, jossa menehtyi kaksi ihmistä. Venäläiset kiistivät väitteet ja vastatoimena karkottivat 20 tšekkiläistä diplomaattia.

Tapaukseen liittyen Tšekin poliisi kertoi etsivänsä kahta miestä, joilla oli Venäjän passit nimillä Aleksander Petrov ja Ruslan Boshirov. Miehet olivat olleet maassa räjähdystä edeltävinä päivinä.

Henkilöllisyydet olivat myös kahden venäläisen käyttämiä peitteitä, joita brittiläiset syyttivät venäläisen entisen vakoojan Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä Julian myrkytysyrityksestä hermomyrkky Novitšokilla Salisburyssä vuonna 2018. Moskova on kiistänyt osallisuutensa tähänkin tapaukseen.

Myöhään maanantaina julkaistussa lausunnossa Visegrád-ryhmän ulkoministerit ilmaisivat solidaarisuutensa Tšekin tasavallalle.

Unkarin, Puolan ja Slovakian ulkoministerit totesivat Puolan ulkoministeriön verkkosivustolla julkaistussa lausunnossa, että ”tuomitsevat kaiken toiminnan, jolla pyritään uhkaamaan suvereenien valtioiden ja sen kansalaisten turvallisuutta”.

– Olemme valmiita vahvistamaan entisestään kykyä vastatoimiin sekä kansallisella tasolla että yhdessä Nato-liittolaisten kanssa ja EU:n sisällä. Puolan, Slovakian ja Unkarin ulkoministerit ilmaisevat solidaarisuutensa läheistä kumppaniamme, liittolaista ja naapuriamme Tšekkiä kohtaan.

Myös Yhdysvaltojen Prahan suurlähetystö ilmoitti Twitterissä, että Washington ”seisoo vankan liittolaisensa Tšekin tasavallan rinnalla. Arvostamme heidän merkittävää toimintaansa saada Venäjä maksamaan sen Tšekin maaperällä aiheuttamista vaarallisista toimista.”

Lähteet British Herald, Daily News Hungary.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit