Eurooppa Politiikka

V4 vahvistaa puolustusyhteistyötään

Budapest 22.2.2018. Kuva MTI / Soós Lajos
Szilárd Némethin, Unkarin parlamentin puolustuskomitean puheenjohtajan mukaan V4-ryhmän tavoitteena on alueen vakauden ja turvallisuuden vahvistaminen sekä palvella rauhaa ja hyvinvointia.

V4-ryhmän (Puola, Tsekki, Slovakia, Unkari) kokouksessa Budapestissa torstaina 22. helmikuuta massasiirtolaisuus oli yksi keskeinen teema. Szilárd Némethin mukaan massasiirtolaisuus ei ole ainoastaan turvallisuusuhka, vaan myös uhka olemassaololle, identiteetille, taloudelle ja yhteiskunnalliselle tilanteelle.

”Puola voi luottaa Unkariin myös vaikeina aikoina”

Radovan Vich, Tsekin puolustuskomitean varapuheenjohtaja painotti, että komiteoiden neljä puheenjohtajaa tukevat V4-maiden yhteistyötä puolustusteollisuuden saralla. Anton Hrnkon, Slovakian edustajan mukaan Slovakia on halukas ottamaan osaa mihin hyvänsä projektiin, joka takaa Euroopan kansalaisten turvallisuuden ja rauhan.

Puolan edustaja Michal Jach alleviivasi V4-maiden yhteistyön merkitystä kaikilla – ei yksinomaan pääministereiden tai parlamentaarikkojen – tasoilla, jotta maiden väliset siteet lujittuisivat vielä entisestään. Michal Jachin mukaan V4-mailla on sama käsitys Euroopan turvallisuudesta, ja ne jakavat yhteisen mielipiteen Afrikasta ja Aasiasta suuntautuvan siirtolaisuuden vaaroista.

Jachin mukaan on erittäin tärkeää alleviivata muille Euroopan maille siirtolaisuuden ja terrorismin välistä yhteyttä. Hän ilmaisi myös kiitollisuutensa Unkarille tämän äänestettyä 20. helmikuuta Puolalle annettavan tuen puolesta EU:n ja muiden länsimaiden poliittista hyökkäystä vastaan.

Puola voi luottaa Unkariin myös vaikeina aikoina, Puolan edustaja Michal Jach sanoi.

V4-ryhmä huolissaan siirtolaisuuden aiheuttamasta uhasta

Szilárd Németh sanoi, että V4 on edelleen huolissaan siirtolaisuuden aiheuttamasta uhasta, sillä eri organisaatiot, poliittiset ja taloudelliset tahot ja lobbaajat yrittävät puskea läpi ”Euroopan unionin ja YK:n näkemystä, että maahanmuutto on hyvä asia”. Tuomalla esiin ajatusta, että maahanmuutto ja siirtolaisuus ovat pysäyttämätön asia, ne pyrkivät tekemään laittomasta siirtolaisuudesta laillista ja purkamaan kaikki esteet siirtolaisuuden edestä.

Puolan, Tsekin, Slovakian ja Unkarin yhteistyö on osoittanut vuodesta 2015 alkaen EU:n ja YK:n näkemykset vääriksi, ja että ongelma voidaan ratkaista, sanoi Németh.

Unkari ja Visegrád-ryhmä on osoittanut maailmalle, kuinka tehdä yhteistyötä ja osoittaa solidaarisuutta, Németh sanoi ja jatkoi: – Unkaria on syytetty solidaarisuuden puutteesta. Solidaarisuutta ei pitäisi osoittaa siirtolaisia vaan Eurooppaa kohtaan.

V4-maiden puolustuskomiteoiden puheenjohtajat allekirjoittivat Budapestissä yhteistyöasiakirjan puolustusyhteistyön vauhdittamisesta.

Asiasta kertoi Visegrád Post

 

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit