Eurooppa Politiikka

Vaalitulos osoittaa, että Ranska on entistä kahtiajakautuneempi

Kuva: Piqsels.

Ranskan presidentti on voittanut toisen virkakauden, mutta edessä on kova kamppailu niin kutsutun ”äärioikeiston” saavutettua historiallisen huippunsa.

 

Emmanuel Macron valittiin sunnuntaina uudelleen Ranskan presidentiksi, mutta hänen kansallismielisen kilpailijansa Marine Le Penin kaikkien aikojen vahvin esitys tietää ongelmia Macronin toiselle kaudelle ja antoi varoituslaukauksen Natolle ja Euroopan unionille.

Presidentti Macronin voittoa varjostaa kuitenkin hänen kilpailijansa. Maahanmuuttovastainen ja kansallismielinen ehdokas, joka kannattaa musliminaisten huivin kieltämistä julkisella paikalla ja haluaa tehdä Euroopan unionista ”Euroopan kansojen liiton”, sai enemmän ääniä kuin yksikään oikeistolainen ehdokas Ranskan tasavallan historian aikana.

Yli 12 miljoonaa ihmistä valitsi Le Penin, noin 5 miljoonaa enemmän kuin hänen edellisen presidenttiehdokkuutensa aikana vuonna 2017. Tämä nousu viittaa siihen, että hänen strategiansa tuoda puolueensa osaksi poliittista valtavirtaa on suurelta osin onnistunut.

Äänestystulos sisältää myös varoituksia EU:lle ja Natolle

Samaan aikaan, kun Venäjä käy sotaa Ukrainaa vastaan ja tv-uutisissa esitetään päivittäin kuvia pommitetuista kaupungeista, suuri osa ranskalaisista äänestäjistä tuki ehdokasta, joka on kannattanut liittoutumista Moskovan kanssa ja sanonut vetävänsä Ranskan pois Naton integroidusta komentokunnasta, jos hänet valitaan.

Tässä yhdessä EU:n perustajamaista miljoonat ihmiset äänestivät ehdokasta, jonka kampanjaohjelmassa kannatetaan EU:n hajottamista sisältäpäin lakkauttamalla sen vapaata matkustamista koskevat säännöt ja heikentämällä EU:n lainsäädännön ylivoimaisuutta.

”Tämä tulos on osoitus suuresta epäluottamuksesta johtajiamme ja eurooppalaisia johtajia kohtaan. Viesti, jota he eivät voi jättää huomiotta”, Le Pen sanoi kannattajilleen kiitospuheessaan. ”Äänestäjät ovat osoittaneet, että he haluavat vahvan oppositiovoiman Macronille.”

Hänen vahvaa esitystään pidetään varoituksena Brysselissä, joka on edelleen sekaisin Britannian Brexit-äänestyksestä erota Euroopan unionista ja joka on ajautunut oikeustaisteluihin Puolan ja Unkarin kanssa oikeusvaltioperiaatteesta johtuvista kiistoista.

Välittömin haaste on kuitenkin Macronilla, joka aloittaa toisen kautensa syvästi jakautuneessa maassa, jossa poliittinen viha voi helposti kiehua katumielenosoituksiksi ja väkivallaksi.

Macron myönsi kahtiajaon voittopuheessaan.

”Maamme on täynnä epäilyksiä ja erimielisyyksiä, joten meidän on oltava vahvoja. Mutta ketään ei jätetä sivuun”, hän sanoi Eiffel-tornin edessä sijaitsevalta kahdeksankulmaiselta näyttämöltä.

Levottomuuksia nurkan takana

Vaikka äänestystulos merkitsee, että Ranskassa vallitsee jatkuvuus, se osoittaa myös, että ranskalaista politiikkaa vuosikymmeniä vaivanneet erimielisyydet eivät ole pienenemässä vaan suurentumassa jokaisessa peräkkäisessä vaalissa.

Le Pen kävi kolmannen presidentinvaalikampanjansa, mutta hän ei ole sulkenut pois toista vaalikampanjaa, eikä hän ole suinkaan poliittisesti loppuunajettu. Hän on toipunut vuoden 2017 tappiostaan ja laajentanut puoluekantaansa merkittävästi. Kansallisen liittouman puoluejohtaja käytti kiitospuheessaan taistelutahtoista sävyä. Hän vihjasi johtavansa joukkonsa taisteluun, kun äänestäjät valitsevat Ranskan uuden parlamentin ensi kesäkuussa.

”Se on merkittävä voitto”, Le Pen sanoi hurraaville kannattajilleen Boulognessa, Pariisin esikaupunkialueella, joka on historiallisesti ollut hänen puolueensa kotipaikka.

Niin kutsutun ”äärioikeiston” presidenttiehdokas Eric Zemmour, joka putosi vaalien ensimmäisellä kierroksella, viittasi mahdollisiin liittoutumisiin, jotka voisivat vahvistaa Le Penin puoluetta entisestään. Hän kehotti muodostamaan ”patrioottisen liittouman”, joka yhdistäisi hänen ja Le Penin kannattajat.

”Meidän on unohdettava riitamme ja yhdistettävä voimamme. Se on mahdollista, se on välttämätöntä, ja se on velvollisuutemme. Rakennetaan ensimmäinen oikeiston ja patrioottien koalitio mahdollisimman pian”, Zemmour sanoi vaalituloksen julkistamisen jälkeen.

Macron rampautti valtapuolueiden keskusta-vasemmiston ja keskusta-oikeiston voimat noustessaan valtaan. Sunnuntainen äänestys osoitti, että aikoinaan mahtavat sosialistipuolueet ja Les Républicains -puolueet eivät ole enää pelastettavissa. Kumpikaan puolue ei pystynyt keräämään yli viittä prosenttia äänistä ensimmäisellä kierroksella. Tämän vuoksi valtio ei voi korvata niiden kampanjakuluja.

Puolueiden romahtaminen kiihdyttää Ranskan poliittisen maiseman uudistumista oikeisto-vasemmisto -jaon sijaan kohti nationalististen, vakiintuneen järjestelmän vastaisten populistien ja keskusta- ja Eurooppa-myönteisten edistysmielisten puolueiden välistä jakoa.

Macron on aloittanut toisen kautensa juuri kahden vuoden COVID-politiikan jälkeen, korkean inflaation ja Ukrainan sodan keskellä, eikä hänellä todennäköisesti ole mitään kuherruskuukautta. Ranskassa on jo kehotettu käynnistämään presidentinvaalien ”sosiaalinen kolmas kierros”, joka järjestetään kaduilla mielenosoitusten muodossa.

Vasemmiston äänestäjät, halusivat valita ”pienemmän pahan” ja äänestivät Macronia pitääkseen “äärioikeiston” poissa vallasta. He ovat nyt erityisen motivoituneita painostamaan Macronin hallintoa.

”Siitä tulee kivinen tie”, Macronin La République en Marche -puolueen ylin virkamies sanoi Politico-lehdelle ennen sunnuntain äänestystä.

”En usko, että tulee olemaan suuri protestiliike. Mutta uskon, että näemme erilaisia protesteja eri puolilla maata, esimerkiksi Keltaliivien kaltaisia protesteja”.

Protestit ovat jo alkaneet Ranskan yliopistoissa, ja aktivistit ovat vihaisia siitä, että heidän oli valittava äärioikeiston ja EU-globalisti ehdokkaan välillä. Jotkut Ranskaa vuosina 2018 ja 2019 ravistelleen Keltaliivi-liikkeen johtajat ovat jo kehottaneet kansalaisia lähtemään kaduille.

Tyytymättömyys on levinnyt myös vasemmiston äänestäjien keskuudessa, joiden kaikki ehdokkaat putosivat ensimmäisellä äänestyskierroksella 10. huhtikuuta. 22 prosenttia äänestäjistä äänesti äärivasemmiston johtajaa Jean-Luc Mélenchonia ensimmäisellä kierroksella, ja toisella kierroksella he olivat erityisen jakautuneita vaihtoehtojen suhteen.

La France insoumise (”Alistumaton Ranska”) -puolueen johtaja nousi Macronin vastaisen vasemmistojoukon suosikiksi. Mélenchon sai paljon kannatusta esikaupunkialueilla, joissa on paljon maahanmuuttajia. Lisäksi hän sai paljon kannatusta nuorison keskuudessa eri puolilla maata, osittain vihreän ohjelmansa ansiosta.

Macronin siirtyessä toiselle kaudelleen tulee olemaan runsaasti aihetta mielenosoituksiin. Presidentti valittiin ohjelmalla, jonka mukaan hän aikoo uudistaa valtion eläkkeitä ja siirtää eläkeikää 62 vuodesta 64 tai 65 vuoteen. Hän haluaa myös uudistaa ja lisätä itsehallinnon asemaa Ranskan kouluissa, mikä asettaa hänet törmäyskurssille Ranskan vaikutusvaltaisten opettajien ammattiliittojen kanssa.

Macronin ensimmäinen toimikausi oli tuskin helppo, sillä sitä varjostivat COVID-19-pandemia ja Keltaliivien mielenosoitukset, jotka alkoivat vihreän polttoaineveron vuoksi. Tällä kertaa hän vakuuttelee oppineensa virheistä ja lupaa uutta menetelmää, jolla pyritään rakentamaan yhteisymmärrystä uudistusten läpiviemiseksi.

Inflaation ja energian hintojen noustessa monet tarkkailijat uskovat kuitenkin, että maa on valmistautumassa vastareaktioon.

Kolmas kierros

Lyhyellä aikavälillä Macronin vastustajat valmistautuvat jo taisteluun ennen kesäkuussa pidettäviä parlamenttivaaleja. Presidentti tarvitsee enemmistön kansalliskokouksessa voidakseen viedä läpi uudistuksensa, eikä kampanjoinnista odoteta helppoa.

Ranskalaisilla äänestäjillä on perinteisesti tapana äänestää samalla tavalla presidentin- sekä parlamenttivaaleissa, jotta valittu presidentti ja hänen hallituksensa eivät ole vastakkain kautensa alussa.

Ranskan vasemmistolle parlamenttivaalit tarjoavat kuitenkin tilaisuuden kostoon. Mélenchon sijoittui presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella niukasti kolmanneksi, ja hänen leirinsä toivoo voivansa hyödyntää hänen menestystään ja tehdä tyhjäksi Macronin uudistussuunnitelmat.

Paljon huomiota kiinnitetään myös Le Penin Kansalliseen liittoumaan, joka joutuu parlamenttivaaleissa kilpailemaan tai tekemään yhteistyötä Zemmourin kanssa. Hän keräsi presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella 7 prosenttia äänistä.

Oikeisto menestyy yleensä huonosti parlamenttivaaleissa, sillä valtapuolueilla on taipumus liittoutua estääkseen heidän valintansa. Vuonna 2017 Kansallinen liittouma sai vain kahdeksan paikkaa 577:stä, vaikka Le Pen sai tuona vuonna presidentinvaaleissa 33 prosenttia äänistä.

Le Pen asettui alistettujen, unohdettujen ranskalaisten puolestapuhujaksi urbaania eliittiä vastaan. Ranskan presidentti Macron on vannonut yhdistävänsä maan. Mutta koskaan aiemmin ei ole ollut ajankohtaisempaa kysyä, miten ranskalaisten äänet tulevat kuulluiksi.

 

Lähde: Politico

13 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
juha II

Le Pen voitti vaalit absoluuttisesti, mutta EU:n hehkuttama ”demokratia”, jolla trossataan varsinkin erotuksena Venäjään ja Valko-Venäjään niiden auktoritäärisinä johtoinoon sekä jo viikko kaupalla etukäteen varmistuneilla vaalivilpeillä noissa maissa! Eräskin persu edustaja oli ensimmäisenä syyttämässä Venäjää, vaikka vaaleja ei ollut edes pidettykään. Vielä irvokkaammaksi sen teki tuoreet persujen puheenjohtajavaalit, joissa vaalivilpillä valittiin Riikka Purra. Taisi olla Taloussanomat, jossa voittaja julistettiin vahingossa 10 min ennen lopullisen ”tuloksen” julistusta?!

Suomen vaalit ovat olleet ja tulevat NYT VARMASTI olemaan täyttä teatteria kuten koko eduskunnan ja hallituksen on ollut.

Jos vaalikarjalla olisi pirullista järkeä. Se jäisi mokomasta klovni esityksestä pois totaalisesti varsinkin näillä bensan hinnoilla ja veron korotuksilla ym. ”koronatikipaketeilla”, joilla italijaanot valtion lihavan kassan turvin saavat peruskorjata kämppänsä i l m a i s e k s i . Onko yhtään kustu silmään, onko?

Siispä maalailkoot nuo umpilaiskat ja itseään täynnä olevat apupyörä-poliitikot vaalilipukkeensa itse vaikka ”turvallisen tilan” sormiväreillä kuten nyky-yliopistoissa tapana on. Ja ilmapalloja, karkkeja ja hattaroita kyyti-henkilöiksi pännä hommia kirittämään. Hoitakovat nämä lännen korruptio poliitikot jo valheensa ennen kuin ne kuitenkin syödään ties monennenko tuhannen kerran.

Ja toisin kuin Ranskan maalla mädän jälkeen kansa lähtee kaduille kun se on petetty mitä halvimmin ja katalimmin kuin nainen, joka onkin ollut koko ajan vain hätävara eikä mitään sen enempää, vaikka hänelle on uskoteltu toisin olevan ”enkelin silmin”!

Mitä tekee suomalainen vastaavan jälkeen. Vaihtaa kankun puolikasasta soffassa ja odottaa TV:stä ohjelmaa, joka on tasan sitä amaa tasoa kuin hän itsekin on!

Jones

Mikähän olisi vaalien tulos ollut, jos vain valkoisten äänet laskettaisiin.

Teppo

Ranskassa alkaa kiehumaan entistä enemmän lähivuosina. Meidän suvakkimedia ei uutisoi kaikkia Ranskan kärhämiä. Ja tämä Macarooni voisi mennä puumansa kanssa steppailemaan iltasella ranskalaisiin muslimien no-go -alueille. Poika näkisi mitä kahtiajakautunut kansa on ja mistä johtuu, mutta ei taida uskaltaa. Mutta tästä ei voi syyttää kuin Ranskaa itseään, kun meni aikoinaan tunkeutumaan Pohjois-Afrikkaan ja ovet näille auki ranskanmaille ihan näihin päiviin saakka…

Rudi

Suomen mediat ovat kertoneet näiden LePenin äänestäjien koostuvan köyhistä ja junteista jostain Ranskan perähikiältä. Sitä vastoin Macronia äänestivät sivistyneet ja varakkaat tai ainakin hyvin toimeen tulevat koulutetut ihmiset. Ja tyyliksi oli valittu että antaa junttien äänestää mitä huvittaa, eivät he mitään mistään edes ymmärrä. Kaikkien kommentaattoreiden helpotuksen huokaukset täyttivät studiot ja lämpiöt, ja he saattoivat hymyillä onnen hymyä yhdessä juontajien kanssa kun vaara oli voitettu. Ja vaarahan se oli sillä kukaan ei voi edes käsittää sitä kaaoksen ja anarkian määrää jota olisi seurannut jos junttikansan jumalatar LePen olisi pysäyttänyt liittovaltiokehityksen ja kaikki maat olisivat voineet jatkaa EU:ssa itsenäisten valtioiden liittona, jossa jokainen maa olisi voinut kehittää omaa maataan omien kulttuuristen ominaisuuksiensa pohjalta omaksi parhaakseen.

Eka Kettunen

Äärioikeistoa edustanut pankkiiri Emmanuel Macron tulee jatkossakin rikastuttamaan rikkaita ja köyhdyttämään köyhiä elitistisellä politiikallaan.

Totuus esille

Kaikkien Suomen suurimpien puolueiden maanpetturi-johtajat vannovat uuden läntisen Super-Neuvostoliiton nimeen:
Komissio, komissaarit ja neuvostot Euroopan Liittovaltiossa:”, https://www.neuvostoliitto.eu/index.html

Kata

”Kun itäinen Neuvostoliitto luotiin asein ja pakolla, tämä uusi läntinen Neuvostoliitto luodaan joustavasti yhdentymällä ja siten etteivät kansalaiset edes itse huomaa oman kansallisvaltionsa katoamista ja muuttumistaan monikansalliseksi helvetiksi.”
Näin on käynyt,kuten monesti täälläkin on mainittu,ihan silmiemme edessä.

https://www.foxnews.com/politics/bidens-call-macron-goes-unanswered-election-night

Mutta Joelle ei kukaan vastaa… 😀

Totuus esille

Suomen tuhoamisohjelma, https://www.magneettimedia.com/suomen-tuhoamisohjelma/
Korona-huijauksen ja Ukrainan sodan luoman savuverhon takana Suomen väestön ”värillistäminen” jatkuu taukoamattomana: ihmissalakuljettajien ja Rotschild-agentti Soroksen rahoittamien ”hyväntekeväsisyys”-järjestöjen Välimeren takaa kyyditsemien elintaso- eli feikkipakolaisten virta Eurooppaan ja mm. Suomeen jatkuu taukomattomana maanpetturijohtomme suosiollisella myötävaikutuksella, valheellisen valheellisen valtamedian suosiollisella vaikenemisella asiasta.
Johtava kansanvihollismediamme, globalistien pääpropagandakanava Suomessa eli Brysselin Pravda raportoi muutama päivä sitten näkyvästi Ruotsin mellakoista vihjaamatta puolellakaan sanalla, että takana olivat pääasiassa VÄRILLISISTÄ uus-ruotsalaista koostuvat rikollisjengit ja että Suomessa aletaan kohta olla samanlaisessa tilanteessa – taikasana ”asylum” avaa portin Suomeen kenelle tahansa ”turvapaikanhakijalle”. Sisäministeri Ohisalon mukaan ”turvapaikanhaku on perusoikeus”. Muistetaan myös silloisen sisäministeri PettUri Orpon syksyllä 2015 avosylin vastaanottamat n. 30000 ”pakolaista”, 80-prosenttisesti nuoria miehiä.
Värillisille Välimeran takaa ja Lähi-Idästä tunkeutuneille feikkipakolaisille lahjoitetuilla jo kymmenillä miljardeilla euroilla pystyttäisiin valtavasti auttamaan ukrainalaisia TODELLA hädänakaisia pakolaisia, mutta globalismin nimeen vannoville maatamme johtaville, vailla omaatuntoa oleville psykopaatti-maanpettureille nuo todelliset pakolaiset ovat kuin ilmaa vain.

korona exxtrraa

ja vaalithan oli taas aivan täydellisen vilpittömät? jänniä noi screenshotit noista prosenttiluvuista suorassa lähetyksessä ja siihen päälle noi valmiiks revityt lePenin lipukkeet 👌

John Quiman

Aika outoa, jos jollain tavalla vähän revittyjä äänestyslipukkeita ei lasketa lainkaan. Mikä on sen helpompaa kuin vähän repäistä lipuketta, jos haluaa eliminoida äänen. Jos niitä repäistyjä ei lasketa lainkaan, täytyy tuon olla ehkä jopa suunniteltu kikka ääntenlaskentaan vaikuttamiseksi.

Maippi

Hyvä syvällinen analyysi. Kuka Kansalaisessa on kääntänyt artikkelin? Luen paljon Ranskan lehtiä. Hienoa toimitustyötä tämä teiltä.

finne igen

Todella erinomainen analyysi ja tulemme näkemään mielenkiintoisia aikoja Ranskassa kun Macron pyrkii yhteiskunnan väkivaltakoneiston avulla hiljentämään kansan.
Ranskassa ei sentään olla kuten Suomessa pelkureita vaan otetaan riski tulla hakatuksi tai tapetuksi poliisin toimesta!
finne igen

Tuumailija

Noista generaaleista ei ole sen ultimatumin jälkeen kuulunut mitään. Onko vaiennettu vai ovatko vain vetäytyneet suunnittelupöydän ääreen?
Jos aikovat kumouksella vaihtaa maan johdon, on siihen kyllä porukkaa yhtymässä riittävä määrä.