Eurooppa Politiikka

Vaalituuletus Itävallassa

Kuva Pixabay.

Sunnuntain parlamenttivaaleissa Itävallassa toteutui kolme suurta muutosta, joista oli saatu ennakkovaroitus mielipidekyselyissä.

Kansanpuolue ÖVP nousee uudestaan pääministeripuolueeksi kannatuksen noustua 37,5 prosenttiin. Ero toisena pysyneeseen sosiaalidemokraattien SPÖ:n kanssa ei liene koskaan ollut 15 prosentin luokkaa. SPÖ menetti yli 5 prosenttia

Heikoiten suurista menestyi vapauspuolue FPÖ. Se putosi 16 prosenttiin menettäen melkein 10 prosenttia. Tämä johtuu ennen muuta ns. Ibiza-jutusta. Kohun keskushenkilö, vielä keväällä varaliittokansleri Heinz-Christian Strache ilmoitti tiistaina iltapäivällä luopuvansa kaikista poliittisista tehtävistä eikä enää pyri takaisin politiikkaan. Puoluejohto ilmoitti, että Strache on hyllytetty kaikista puoluetehtävistään, mutta erottaminen puolueesta ei vielä ole ajankohtainen. Sekin voi olla edessä, jos puolueen rajankäytön väitetyistä rikkeistä tulee jupakka – ja ne on kytketty Strachen kauteen FPÖ:n johdossa.

Kolmas suuri muutos on vihreiden tulos, 13,8 prosenttia eli 10 prosentin nousu kahdessa vuodessa. Nyt sikäläinen media vilauttelee ÖVP:n ja Grünen hallitusta. Liittokansleriksi palaavalla Sebastian Kurzilla on nyt positiivinen ongelma. ÖVP voisi hallita kolmen eri puolueen kanssa. Enemmistö löytyy sekä demarien, vapauspuolueen että vihreiden kanssa; viimemainittu koalitio kenties kaupunkiliberaalin NEOS-puolueen kanssa. Se nousi yli kahdeksaan prosenttiin.

Mainittu koalitio voi olla hankala Kurzin maahanmuuttolinjan kannalta. FPÖ:n kanssa hallitus on mahdoton poliittisen skandaalin johdosta. Välit demareihin ovat kireän puoleiset, joten valinnaksi saattaa jäävän aivan uusi koalitio.

Lähteet Kurier, Kurier, Kronen Zeitung

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit