Eurooppa Politiikka

Václav Klaus: Eurooppa jatkaa vajoamistaan EU-vaalien jälkeen

Václav Klaus, Tsekin presidentti 2003-2013.

– Eurooppa on sama kuin ennen vuoden 2019 EU-vaaleja. Näin minun täytyy sanoa, valitettavasti – toteaa Václav Klaus, Tšekin tasavallan entinen presidentti.

20. syyskuuta Boris Mints -instituutissa pitämässään puheessa Václav Klaus toteaa olevansa pettynyt europarlamenttivaalien tulokseen. Euroopan unioni tarvitsisi perustavaa laatua olevia muutoksia, mutta nykyinen komissio ei kykene niitä toimittamaan. Sen sijaan Eurooppa jatkaa matkaansa väärään suuntaan.

– En ole yksin, nykyään monet Euroopassa tuntevat samoin. Euroopan eliitti ei kuitenkaan ota sitä huomioon.

EU-kriittiset poliittiset puolueet paransivat hieman asemiaan vaaleissa, mutta EU:a kritiikittömästi tukevat puolueet ovat järjestäytyneet uudelleen ja saavat helposti estettyä kaikki mielekkäät muutokset.

– Ne pyrkivät edelleen kiihdyttämään Euroopan epädemokraattista yhdistämistä ja Euroopan keskittymistä sekä siirtyvät radikaalisti vihreään suuntaan tukeakseen monikulttuuria ja sukupuoli-ideologiaa. Ne jatkavat massasiirtolaisuuden tukemista.

Muutosta haluavien kimppuun hyökätään

Klausin käsitys Euroopan unionin kyvykkyydestä muutokseen on melko pessimistinen.

– Ne hyökkäävät kaikkien todellista muutosta haluavien kimppuun. Kaikkien, jotka haluavat vapautta, demokratiaa, vapaita markkinoita ja kansallista itsemääräämisoikeutta ja jotka uskaltavat sellaista ehdottaa.

Entiset kommunistimaat ovat herkkiä kaikille yrityksille heikentää vapautta, demokratiaa ja kansallista itsemääräämisoikeutta, mikä on piirre, jota Länsi-Euroopan maiden ihmisillä ei ole. Tämä on yksi syy EU:n nykyisiin kiistoihin ja eroihin.

Klaus sanoo toivovansa, että neljän Keski-Euroopan maan muodostama Visegrád-ryhmä (Puola, Tšekki, Slovakia, Unkari; V4) pysyisi kuitenkin yhtenäisenä siihen kohdistumasta sisäisestä ja ulkoisesta paineesta huolimatta. Presidentti sanoo tukevansa voimakkaasti Unkaria ja Puolaa, eikä näe niiden toimien taustalla nationalismia. Päinvastoin, ne auttavat aloittamaan uudelleen EU:ssa vakavat keskustelut. Pyrkimykset hiljentää EU-oppositio eivät ole hänen mukaansa rakentavia.

– Entiset kommunistimaat menettivät paljon kommunismin puoleen vuosisadan aikana, mutta ne myös saavuttivat jotain. Sen vuoksi ne ovat herkkiä kaikille yrityksille heikentää vapautta, demokratiaa ja kansallista itsemääräämisoikeutta, mikä on piirre, jota Länsi-Euroopan maiden ihmisillä ei ole. Tämä on yksi syy EU:n nykyisiin kiistoihin ja eroihin.

Klaus toteaa yhteenvetona, että koska EU-parlamenttivaalit eivät tuoneet toivottua muutosta, Eurooppa jatkaa jo vuosikymmeniä jatkunutta vajoamistaan ja siitä tulee koko ajan vähemmän varteenotettava peluri maailmassa.

Václav Klaus on tšekkiläinen taloustieteilijä, poliitikko ja Tšekin tasavallan toinen presidentti. Hänet valittiin presidentiksi helmikuussa 2003 Václav Havelin seuraajaksi ja helmikuussa 2008 vielä toiselle viisivuotiskaudelle. Vuosina 1992–1997 Klaus toimi Tšekin pääministerinä.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit