Kotimaa Maahanmuutto

Väestömäärä kasvaa, verotulot eivät – Kokoomuksen Kauma: Vieraskielisen väestön osuuden kasvu huomioitava paremmin

Kuva Shutterstock.

Kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma vaatii kirjallisessa kysymyksessään, että valtionosuusperusteiden ja tasausjärjestelmän tulee huomioida paremmin kasvukeskuksien kohtaamat tarpeet erityisesti vieraskielisen väestön kasvun osalta.

Kokoomuksen Pia Kauman mukaan haasteita asettaa erityisesti pääkaupunkiseudulla kasvava vieraskielisen väestön kasvava osuus.

– Espoossa vieraskielisten eli muuta kuin suomea, ruotsia tai saamea äidinkielenään puhuvien osuus väestönkasvusta oli 54 prosenttia vuonna 2010, mutta vuonna 2018 jo 72 prosenttia. Ja väestönkasvun on ennakoitu kiihtyvän siten, että vuoteen 2030 tultaessa jo 80 prosenttia Espoon väestönkasvusta olisi vieraskielisiä, toteaa Kauma.

Vaikka väestömäärä kasvaa, kunnallisveron määrä ei kasva vastaavasti.

– Esimerkiksi Espoossa kunnallisveron mediaani eli tyypillinen maksettu kunnallisvero oli vieraskielisellä väestöllä 42 % kotimaankielisten mediaanista. Veronalaista tuloa saaneista vieraskielisistä 60 % maksoi kunnallisveroa, suomalaistaustaisilla vastaavan osuuden ollessa 78 %, jatkaa Kauma.

Kauman mukaan vieraan kielen ja kulttuuritaustan huomioiminen sekä eriytymisen vähentäminen vaatii kaupungilta tai kunnalta huomattavaa palveluiden monipuolistamista muun muassa sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä opetus- ja varhaiskasvatuksen palveluiden puolella.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit