Muu maailma

Väestöräjähdyksen myötä köyhyys keskittyy Afrikkaan Saharan eteläpuoliselle alueelle – seurauksia myös Euroopalle

Kuva Pixnio / CC0
Gates-säätiön Saharan eteläpuolista Afrikkaa koskevan tutkimuksen mukaan vuoteen 2050 mennessä melkein 90 prosenttia kaikista erittäin köyhistä tulee asumaan Saharan eteläpuolisella alueella.

Welt kertoo, että Bill ja Melinda Gatesin säätiön Goal Keeper -raportin mukaan ”tähän asti toteutunut hämmästyttävä edistys uhkaa pysähtyä”. Raportissa, joka julkaistaan vuosittain ennen YK:n yleiskokousta, huomioidaan muun muassa lapsikuolleisuus, aliravitsemus, aids, malaria, hygienia ja tulotaso.

Syynä Gates-säätiön pelkäämään negatiiviseen kehitykseen on demografinen trendi: maailman köyhimpien alueiden väestö kasvaa erityisen voimakkaasti etenkin Saharan eteläpuolisissa Afrikan maissa.

Köyhyys keskittyy nyt Afrikkaan

Säätiön mukaan vuodesta 2000 lähtien yli miljardi ihmistä maailmassa on onnistunut vapautumaan äärimmäisestä köyhyydestä. Äärimmäisen köyhänä pidetään ihmistä, jolla on päivittäin vähemmän kuin 1,9 dollaria käytettävissään. Tällainen henkilö kykenee ajattelemaan vain eloonjäämistä.

Köyhyys keskittyy jatkossa Afrikkaan. Se on ainoa manner, jossa väestömäärä tulee jatkossa kasvamaan merkittävästi. Tutkimuksen mukaan vuoteen 2050 mennessä melkein 90% kaikkein köyhimmistä ihmisistä asuu Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja puolet heistä kahdessa maassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa ja Nigeriassa. Näissä maissa väkivalta, poliittinen epävakaus ja naisten syrjintä aiheuttavat sen, että talous ei voi kehittyä.

Seurauksia myös Euroopalle

Tästä on seurauksia myös Euroopalle. Monet ihmiset Saharan eteläpuolisesta Afrikasta lähtevät matkaamaan kohti Eurooppaa: Nigeria on Saksan kolmen suurimman turvapaikanhakijoiden lähtömaan joukossa heti Syyrian ja Irakin jälkeen.

Tutkimuksessa todetaan, että väestönkasvu voi myös siivittää taloutta. Väestön on tällöin oltava tervettä ja koulutettua. Gatesin säätiö näkeekin tärkeimmäksi tehtäväkseen parantaa elinolosuhteita Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Väestön tulee tuottavan työn kautta vapauttaa itsensä köyhyydestä.

Bill Gatesin mukaan alueen talous voisi kasvaa tulevien 30 vuoden aikana jopa 90 prosenttia, jos Saharan eteläpuolisissa maissa investoitaisiin koulutukseen, aliravitsemuksen poistamiseen ja terveydenhuollon parantamiseen.

19.9 klo 15:03 otsikkoa muutettu

  • 167
    Shares

Liity kannattajajäseneksi