Eurooppa

Opiskelijat Borlängessä järkyttyneitä: ”Onko tämä Ruotsi?”

Kuva Shutterstock.

Borlängen yliopistossa opiskelevat ulkomaalaiset ovat järkyttyneitä ja miettivät, ovatko he oikeassa maassa. ”Onko tämä Ruotsi?” he kysyvät yliopiston hallinnolle osoittamassaan kirjeessä sen jälkeen, kun heidät majoitettiin ”erityisen herkkään” Tjärna Ängar -lähiöön.

Kirjeen on allekirjoittanut kaksi Dalarnas Studentkår -opiskelijayhdistyksen hallituksen jäsentä. Kirjeessä opiskelijat ilmaisevat syvän epäilyksensä siitä, mihin he oikein ovat joutuneet.

– Onko tämä Ruotsi? he kysyvät

Kirjoittajan mukaan Ruotsia yleisesti ottaen valitaan opintojen suorituspaikaksi, koska se on yksi maailman vauraimmista maista. Erityisesti Taalainmaalla ruotsalainen kulttuuri on kukoistanut.

Kontrasti näiden odotusten ja Tjärna Ängarin todellisuuden välillä on valtava.  Ruotsalaiset ja ruotsalainen kulttuuri loistavat lähiössä poissaolollaan. Tilalla ovat turvattomuus ja rikollisuus.

Murtoja, ryöstöjä, laukauksia

Tjärna Ängar -lähiötä kutsutaan Pikku-Mogadishuksi, koska alueen suurin yksittäinen väestöryhmä on somalit. 90 prosenttia asukkaista on maahanmuuttajia. Siellä opiskelijat joutuvat jatkuvasti kohtaamaan rikollisuutta, murtoja, ryöstöjä, laukauksia.

Jokainen Ruotsiin saapuva opiskelijan unelmoi upeasta kokemuksesta yhdessä kehityksen kärkimaista koko maailmassa. He haluavat kokea Taalainmaan rikkaan kulttuurin ja sen perinteet. Nämä kokemukset silmissä siintäen opiskelijat ilmoittautuvat Taalainmaan yliopistoon.

Täyttääkö yliopisto opiskelijoiden toiveet?

EI! Jokaisella opiskelijalla ensivaikutelma on, että ”Oho, missä me oikein olemme? Onko tämä Ruotsi?”

Naisopiskelijat ovat järkyttyneinä joutuneet seuraamaan vierestä, kun keskellä yötä asuntoon tunkeutuneet murtovarkaat ovat vieneet kaikki arvoesineet. Kun he uskaltautuvat asunnoista ulos, heitä ahdistellaan seksuaalisesti ja yhdessä tapauksessa opiskelija on raiskattu.

Miesopiskelijoita on hakattu ja puukotettu.

Kirjeessä muistutetaan myös alueella tapahtuvista ammuskeluista, puukotuksista, poliisien kimppuun hyökkäyksistä ja tuhopoltoista.

Osa opiskelijoista on pettyneinä päättänyt jättää Ruotsin ja palata kotimaahan, osa on siirtynyt etäopiskelijaksi.

Opiskelijoiden pettymys on valtava, ja osa kärsii psyykkisistä vaikeuksista kuten masennuksesta.

Yleinen kokemus on, että opiskelijat ovat päätyneet jonnekin aivan muualle kuin Ruotsiin, koska ruotsalaisia ei juurikaan näe eikä ruotsinkieltä kuule puhuttavan.

  • 597
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset