Kotimaa Politiikka

Vain 35 prosenttia on hyvin kiinnostuneita äänestämään aluevaaleissa

Suomalaisista 35 prosenttia on hyvin kiinnostuneita äänestämään tammikuun aluevaaleissa, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta. Äänestämistä kohtaan koettu kiinnostus on aiemmin ennustanut hyvin lopullista äänestysprosenttia eri valtakunnallisissa vaaleissa.

Äänestämisestä hyvin kiinnostuneita löytyy selvästi eniten vasemmistoliiton kannattajista (62 %). Keskimääräistä kiinnostuneempia äänestämään aluevaaleissa ovat myös keskustan (47 % hyvin kiinnostuneita), vihreiden (45 %) ja SDP:n (44 %) äänestäjät. Kristillisdemokraattien (36 %), kokoomuksen (35 %) ja perussuomalaisten (33 %) kannattajien äänestysinto asettuu keskimääräiselle tasolle.

Vain kolme prosenttia katsoo tuntevansa erittäin hyvin hyvinvointialueisiin liittyviä asioita ja niistä käytävää keskustelua ja alle neljäsosa (23 %) tuntee niitä melko hyvin. Suurelle enemmistölle (69 %) hyvinvointialueiden asiat ovat enemmän tai vähemmän vieraita

”Aluevaalien lässähtäminen pannukakuksi kyseenalaistaisi niiden demokraattisen legitimiteetin. Aluevaltuustojen kokoonpanoissa painottuisivat puolueet, joiden äänestäjäkunta on aluevaaleista kaikkein kiinnostuneinta ja äänestysvarminta. Alhainen äänestysprosentti todennäköisesti myös suosisi kansanedustajien ja kunnanvaltuustojen kärkipoliitikkojen valintaa aluevaltuustoihin. Päätösvallan keskittyminen harvoille yksilöille eri hallinnon tasoilla ei ole omiaan edistämään vahvaa alueellista itsehallintoa”, sanoo EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto.

Tulokset perustuvat 2 042 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 24.9.–7.10.2021. Vastaajat edustavat koko maan 18–79-vuotiasta väestöä. Aineisto on kerätty Taloustutkimuksen internet-paneelilla ja painotettu edustamaan väestöä iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan. Aineiston tilastollisen jatkoanalyysin on tehnyt Yhdyskuntatutkimus Oy, joka on laatinut myös tulosgrafiikan. Tulokset ja niiden tarkemmat väestöryhmittäiset erittelyt löytyvät EVAn kotisivuilta. EVAn Arvo- ja asennetutkimuksia on tehty vuodesta 1984.

(Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry)

16 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Rullattu

On sitten kyse mistä tahansa vaaleista minä olen jo toivoni menettänyt, enkä aiheetta.
Kuka enää uskoo edes unissaan että mitkään vaalit olisi tässä maassa rehelliset, pitäsi olla aika selvää että kansan ääntä ei ole enää kuultu missäämn muodoissa vuosikausiin.

Ilkka Manttari

Olet oikeassa. Vaikka äänestysprosentti olisi nolla, sanottaisiin että kansa oli tätä mieltä ja pulinat pois. No eihän se koskaan nolla ole, aina jotkin politrukit äänestää, mutta kuinka alas sen täytyy mennä että kyse ei enää ole kansanvallasta (Kyse oli hypoteettinen koska kansalla ei ole ollut valtaa miesmuistiin).

Ilkka Forsten

Homma on alkanut toimimaan samalla tavalla kuin gallupit YLE:n toimeista. Otanta, 1000 ” satunnaista ” vastaantulijaa Varissuolta, ja tuloksena on että 100% kyselyyn vastanneista kannattaa somalien maahanmuuton lisäämistä..

Otanta Espoosta, 1000 kyselyyn vastannutta ” satunnaista ” Irakilaista, tuloksena 100% kannatus sille että irakilaisia on suomessa liian vähän.

Otanta vihreiden puoluekokouksesta, kaikki kannattaa humanitääristä maahanmuuttoa koska YK:n jakamattomat ihmisoikeudet velvoittaa tuhoamaan oman valtion.

Taannoin joku uikutti ESS:n mielipide sivulla kuinka suomi teki äärimmäisen virheen ostaessaan F-35 hävittäjät noin 10 miljardilla. Huolestunut kirjoittaja vetosi siihen että ajatteleeko kukaan mitä se merkitsee rahallisesti, eli laskutoimituksen mukaan jokaiselle tule maksettavaksi 4000 euroa velkaa.. Seuraavana päivänä tulikin sitten hyvä vastaus uikuttajalle. Siinä sanottiin että Jutta Urpilainen ( SDP ) laittoi meidän rahojamme tasan saman verran Kreikan velkojen maksuun, mutta miksi et pidä siitä porua ?

Ilkka Manttari

Koska Urpilainen kuuluu suojattuun eläinkuntaan. Luulisi että me kaikki mutta ei.

Japa

Aikooko ne pitää nuo vaalit tammikuussa? Koronasta huolimatta? Osa porukasta on karanteenissa ja muitakaan huvita tulla yleiselle kokoontumispisteelle tartuttamaan itseään.

Ilkka Forsten

Kyllä, näin he aikovat tehdä, ja samaan aikaan julistetaan miten kauhea tilanne meillä on. Jo ennen joulua ” saattaa ” uusia omikron tartuntoja olla jopa 10 000 päivässä.. Muistutan että jouluun on enää neljä vuorokautta, joten kiirettä pitää kuin joulupukin pajalla. Päijät- hämeen alueella on kuollut koroaan nyt liki kahden vuoden aikana peräti 43 Henkilöä.. Kauhea tilanne sanoisi Mannerheim. Suoraan verrattavissa kannaksen suurhyökkäykseen kesällä 1944. Onneksemme se kolmas(toista) rokotekerta jo tuottaa niin vahvan lahokyllästeen, että kreosootti haisee Hangosta Petsamoon. Koronapassi kuitenkin tarvitaan, muita passeja ei, sillä jakamattomat ihmisoikeudet ohittaa kriittisimmänkin tautitilanteen.
VR säästää valtavasti junaratojen ylläpitokustannuksissa, sillä meillä on pian tarjolla liki 5.4 miljoonaa ratapölkyksi kelpaavaa kansalaista, jotka ei valita olostaan. Demokratiaksi nimetty veturi ajaa nopeutetulla aikataululla Helsinki – Kuopio välin, sillä uusittu rata kestää kovaakin kulutusta. Mikäs on ruskeiden ihmisten ajellessa, lipuistakaan ei veloteta mitään kun rasismi on kielletty.

Ohisalo / Suomela sektori haluaa kiirehtiä siinä ohessa sähköisen liikenteen yleistymistä, eikä Emma Karikaan pistä hanttiin, koska ” asiantuntijat ” on laskeneet että koko raskaan kuljetuskaluston muuttaminen sähköleluiksi on erittäin hieno ilmasto ja ympäristöteko. Ja onhan se kieltämättä edistystä kun sähkörekka pystyy viemään yhdellä latauskerralla litran maitoa hyvinkäältä haukiputaalle, jossa sen pitää ladata peräkontin kokoista akkua kaksi päivää voidakseen tuoda kilon vehnäjauhoja hyvinkäälle. Näin ratkaistaan myöskin kansanterveydellinen ongelma, ylipaino, sillä elintarvikkeiden vähäisyyys laittaa kaikki syömään äärimmäisen pieniä annoksia, aivan kuten Pohjois – Koreassa. Mikä siis voisi mennä vikaan ?

” Huuhii johtajamme, fanna marin, oi huuhii johtajamme, coronakuningatar, discohileistä näkyvin, silmiemme kirkkaus ja öidemme valo, oi huuhii fanna, oi fanna oi fanna..Huuhii johtamamme. Laulakaamme yhdessä, mutta turvavälit muistaen Aegukka korkeassa falsetissa, sillä se on kommunistisen korean kansallishymni. ( Laulun tulee kuulua A- duurissa, ) mutta meille se sopii paremmin B -mollissa. Somaleita ei vaadita osallistumaan lauluun, eikä Irakissa syntynyt Iranilainen, joka on syyrialainen, pakistanista afganistaniin paennut albaani sekä nigerialaisten vanhempien esikoispoika, ole niin ikään velvoitettu osallistumaan hymniin. Toiseuttaminen on kiellettyä kuten rodullistaminen ja siinä sivussa myöskin etninen profilointi, joka tarkoittaa sitä kansantajuisesti, että vain kantaväestön rasisteilla ja äärioikeistolla on velvollisuus ylistää kommunismia. Imaamikonklaavi on samaa mieltä, mutta vaatii sivussa islamille suurinta sananvaltaa tai muuten julistetaan fatwa.

Antifantit osaavatkin jo laulun ulkoa, sikäli kun pystyvät bostikhuuruissa mitään laulamaan. Yleinen mölinä on sekin hyväksytty laulu, etenkin jos kantaa punalippua kertoen ettei se ole poliittinen kannanotto, vaan tyhjästä syntynyt mielenilmaus joka ei vaadi erikseen ilmoitusta viranomaisille. Emme aja poliittista agendaa, haluamme vain kommunistisen suomen, ja emme halua nimetä johtajia, koska pystymme sponttaanisti johtamaan somen kautta mitä tahansa mölinää. Elokapina on samaa mieltä kanssamme, kaikki tapahtuu ilman suunnitelua, jopa se että kaikilla on samaan aikaan kyltit ja helv****i joutoaikaa istua Sörnäisten rantatiellä pallit jäässä liikennettä häiritsemässä. Ennen vanhaan hagertien onnenluku oli viis töistä, nyt se tuntuu olevan koko vasemmiston yleinen onneen viittaava numero.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Ilkka Forsten
TimiT

Ilkka.. Mulla on passi.. siis sotilaspassi. Mutta kerro ketä kannattaa äänestää, vkk, sinimusta vai ps. Ei ole hyvä jos äänet jakautuu näille kolmelle..

Ilkka Forsten

Äänestä aina varmaa Akateemista Karjalaseuraa tai IKL:n Vihtori Kosolaa. En minä nyt muuta tässä osaa sanoa kuin että rauhallisesti se on otettava, tähtäin vyön kohdalle, lyijyä ne tottelee siinä kuin muutkin, ja hätäilemällä ei tule kuin kus***päitä mukuloita.

Timppis

Ilkan kertomus pitäisi printata joka kaupan ilmoitustaululle,jos nyt kukaan uskaltaa pysähtyä lukemaan kaupassa yhtään mitään.pelkkiä pelokkaita silmiä siellätäällä.mut kiitos kuitenkin.oli hyvä kirjoitus ja on vieläkin.

Ilkka Manttari

Eiköhän kohta tule lakiesitys jossa suomen hallitus saa julistaa fatwan. Ai, unohdin, sehän on jo mahdollista. Sen tekee nk. oikeusasiamies, joko ymmärtämättään tai vielä pahempi jos täydessä ymmärryksessä. Hienoa tämä multikulttuurisuus ja se että meille saa tulla sanomaan miten meillä pitää toimia vaikka keinot eivät ole toimineet missään. Kuinka monta Islamilaista yhteiskuntaa tiedätte jotka toimivat hyvin, niitä on nolla. Jokunen jotenkin toimii koska lännestä virtaa sinne rahaa ja sieltä virtaa öljyä. Jos tuo loppuu niin arvatkaa miten käy. Tuo tilanne ei ole kaukana. Meillä on tämä parasiitti nimellä vihreät, sitä tuskin kukaan voi kieltää. Parasiitille on ominaista että sen olemassaolo tulee tietoisuuteen vasta kun se alkaa yrittää olla isäntä. Noin on nyt käymässä punavihreille. Ihmiset kyllä herää, aikajanasta en nyt sano mitään.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Galina Manttari
Alas aluehallinto.

Koko aluehallinto on vain lisää byrokratiaa ja veroja. Ainoat jotka hyötyy siitä ovat eri puolueiden loiset, jotka palkataan hyvillä liksoilla muka tärkeiksi virkamiehiksi. Kenekään ei pitäisi äänestää noissa pellevaaleissa!!!!!!!!!!!!

pää määrää

Toisaalta, jos ehdokkaissa on järkeviä kansalaisia, kannattaa kuluttaa aikaa äänestämiseen.

Ilkka Manttari

Ne hoidetaan jokatapauksessa ulos kuvioista.

Vaalikarja

Miten voisinkaan olla kiinnostnt kun en vieläkään tiedä ketä aleellani on ehdokkaana.

mn11

VKK kannattajista 100% äänestää

Timppis

Toivon sitä sydänmestäni

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa