Eurooppa Rikos

Väkivaltainen verkosto Ranskassa ja Belgiassa salakuljetti syyrialaisia hakemaan turvapaikkaa, hankkimaan sosiaalitukia ja kerjäämään – rikollisten ansiot jopa 5 miljoonaa euroa

Kuva Guilhem Vellut / Wikimedia Commons / CC BY 2.0

13 rikoksista epäiltyä pidätettiin ja 15 rikollisverkoston alaikäistä uhria saatettiin viranomaisten suojiin.

Viime viikolla Ranskan ja Belgian viranomaiset Europolin avustamana paljastivat laajan rikollisverkoston, joka liittyi siirtolaisten salakuljetukseen, pakotettuun kerjäläisyyteen sekä sosiaaliturvatuki- ja asiakirjapetoksiin. Usean vuoden ajan toiminut verkosto on ansainnut rikollisella toiminnalla arviolta 5 miljoonaa euroa.

Belgian paikallispoliisi (Lokale Politie Brussel-West, Police Locale Bruxelles-Ouest) ja Ranskan kansallinen poliisi (Police nationale) ratsasivat seitsemän kohdetta ja takavarikoivat väärennettyjä asiakirjoja kuten passeja, henkilöllisyystodistuksia sekä syntymä- ja avioliittotodistuksia. Lisäksi viranomaiset takavarikoivat matkapuhelimia, kultakoruja ja tositteita rahasiirroista.

Ranskan viranomaiset pidättivät 13 henkilöä Pariisin ja Lyonin alueilla. 15 perheistään erotettua alaikäistä saatettiin viranomaisten suojiin.

Tuotot kerjäämisestä ja sosiaaliturvapetoksista tuhansia euroja päivässä

Lainvalvojat tutkivat verkostoa huhtikuusta 2018 alkaen. Rikollisliiga salakuljetti syyrialaisia siirtolaisia Eurooppaan ja antoi heille väärennetyt asiakirjat, joiden nojalla salakuljetetut siirtolaiset voivat hakea turvapaikkaa ja sosiaalietuuksia.

Perheistä jokainen sai yli 250 000 euroa sosiaalitukia rekisteröimällä saman lapsen moneen kertaan väärennetyillä henkilöllisyyksillä Ranskassa ja Belgiassa. Rikolliset tarjosivat uhreilta saamaansa rahaa vastaan väärennettyjä asiakirjoja ja majoituksen.

Verkoston johtajat hallitsivat noin 80 kerjuualuetta Pariisissa ja sen ympäristössä turvautuen usein aseelliseen väkivaltaan ja veritekoihin. Kerjäläisiä vaihdettiin usein kerjäämisalueilta toisille.

Viranomaiset arvioivat rikollisen toiminnan viikoittaisen tuoton olleen noin 3000 euroa perhettä kohti. Ratsiassa takavarikoidut arvoesineet antavat viitteitä siitä, mihin rikolliset sijoittivat tulonsa.

Lähde Europol.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit