Eurooppa Maahanmuutto

Välimerellä toimineen pelastusaluksen kapteenia uhkaa 20 vuoden vankeustuomio Italiassa

Kuvituskuva. "Berliinistä turvasatama". Kuva 2018 Leonhard Lenz / Wikimedia Commons / public domaon.

Saksalaisen Iuventa-aluksen kapteenia uhkaa Italiassa 20 vuoden vankeusrangaistus ja tähtitieteelliset sakot tuhansien siirtolaisten laittoman maahantulon järjestämisestä.

Bonnista Saksasta kotoisin oleva 35-vuotias Pia Klemp sanoi perjantaina, että häntä ja useita Välimerellä siirtolaisten pelastustehtävissä Jugend Rettet-järjestön Iuventa-aluksella toimineita tovereita syytetään Italiassa muun muassa laittoman maahantulon järjestämisestä. Klemp ja toverit ehtivät tuoda Italiaan 14 000 siirtolaista ennen kuin Italian viranomaiset takavarikoivat aluksen ja antoivat toimintakiellon Välimerelle vuonna 2017.

DW kertoo, että Klempiä uhkaa Italiassa jopa 20 vuoden vankeusrangaistus ja päätähuimaavat sakot. Kapteeni Klemp aikoo tarvittaessa valittaa tuomiosta EU:n ihmisoikeustuomioistuimeen.

”Pahin on jo tapahtunut. Meripelastustehtävät on kriminalisoitu.”

Klempin oikeudenkäyntikulut saattavat nousta satoihin tuhansiin euroihin. Klemp joutuu maksamaan kuluista suurimman osan itse. Pieni osa oikeudenkäyntikuluista voidaan kattaa vasta saaduilla lahjoituksilla, mutta rahanmenetys ei Klempin mielestä ole pahinta.

– Pahin on jo tapahtunut. Meripelastustehtävät on kriminalisoitu, kapteeni toteaa. Klemp syyttää tästä Euroopan unionia, sillä hänen mukaansa EU on unohtanut arvonsa; ihmisoikeudet, oikeus elää, oikeus hakea turvapaikkaa ja merenkulkijoiden velvollisuus pelastaa merihädässä olevat.

Pia Klemp on ollut tutkinnan alaisena Italiassa viranomaisten takavarikoitua Iuventa-aluksen kesällä 2017. Hän on henkilökohtaisesti auttanut pelastamaan Välimereltä yli 1 000 Eurooppaan parempaa elintasoa etsimään matkaavaa henkilöä.

Italialaisen syyttäjän mukaan saksalaisen laivan miehistö oli ottanut kahdesti kyytiin laittomia siirtolaisia suoraan ihmissalakuljettajien saattamasta aluksesta. Toisen operaation päätteeksi Iuventan vene hinasi ihmissalakuljettajien aluksen takaisin Libyan aluevesille. Kummassakaan tapauksessa kyseessä ei ollut hätätilanne, vaikkakin Jugend Rettet -järjestön syytteen saaneet jäsenet väittävät, että siirtolaiset olivat merihädässä.

  • 1.4K
    Shares