Eurooppa Maahanmuutto

Välimeren ihmissalakuljetus on kultakaivos kansalaisjärjestöille

Italiaan Välimeren kautta saapuvia siirtolaisia. Kuva Flickr / JouWatch
Välimerellä siirtolaisten pelastustehtävissä toimivien alusten taustalla toimii useita kansalaisjärjestöjä, joiden rahoituksesta löytyy kiinnostavia kytköksiä muun muassa yhdysvaltalaiseen suursijoittajaan George Sorosiin, mutta myös Hillary Clintoniin. Monet laivoista toimivat varsin isolla budjetilla.

Pari vuotta sitten Välimeren meripelastus pohjautui Kreikan, Italian ja Maltan merivartiostoon. Välimeren meripelastuksen siirryttyä EU:n hoidettavaksi, ilmestyi Välimerelle useiden muidenkin EU-maiden merivartiostojen laivoja.

Vuonna 2015 kun suuri siirtolaisten massaliike alkoi, tilanne muuttui, ja Välimerelle ilmestyi useiden eri kansalaisjärjestöjen laivoja pelastustehtäviin.

Italialainen Il Giornale -lehti läpivalaisi tutkimuksissaan järjestöjen rahoitusta. Tukijoiden joukosta löytyy niin George Soros kuin Hillary Clintonkin, kertoo Giuseppe De Lorenzo. Tällä hetkellä kolme valtionsyyttäjää tutkii Frontexin ja Matteo Renzin tuella järjestöjä, jotka eivät noudata sääntöjä.

Lääkärit ilman rajoja

Järjestöistä suurin, Lääkärit ilman rajoja, omisti 3 laivaa vuonna 2016 – Dignity I, Bourbon Argos ja Aquarius.  Näistä vain Aquarius ja neljäs laiva nimeltään Prudence ovat aktiivisia. Prudence on 75 metriä pitkä tuhannen nukkumapaikan jättiläinen.

Järjestön perustaja, lääkäri Bernard Kouchner, on enemmän aktiivinen politiikassa kuin järjestössä. Vuonna 2007 Nicolas Sarkozy nimitti Kouchnerin ulkoministeriksi hallitukseen, joka pommitti Libyan sekasortoon, josta pakolaistulva nykyään ohjataan Eurooppaan. Ihmiset, jotka toimivat tässä järjestössä ovat siis tehneet itsestään ratkaisun itse aiheuttamaansa ongelmaan.

Vuonna 2016 järjestön tulot olivat 38 miljoonaa euroa. Kaikkiaan 319 496 tukijaa lahjoitti rahaa järjestölle. Järjestö sai 9,7 miljoonaa pelkästään käteislahjoituksina, josta 1,5 miljoonaa käytettiin Bourbon Argos-laivan käyttö- ja ylläpitokuluihin. Erilaiset säätiöt ja yhteisöt lahjoittivat 3,3 miljoonaa euroa. Open Society Stiftung, jonka johtajana on George Soros, on antanut järjestölle lahjoituksia,  ja järjestöjen välillä vaihdetaan henkilökuntaa kuin samaan yritysryhmään kuuluvissa tytäryhtiöissä.

Pelastakaa lapset

Soros säätiöineen tukee myös Pelastakaa lapset -järjestöä. Kansainvälisesti tunnetulla järjestöllä on Välimerellä 62 metriä pitkä Vos Hestia – laiva, joka on rekisteröity Italiaan. Laivalla on mukanaan kaksi isoa pelastusvenettä. Järjestön rahoitus on kunnossa, sillä vuonna 2015 järjestöllä oli käytössään 80,5 miljoonaa euroa.

Proactiva Open Arms

Espanjalainen järjestö Proactiva Open Arms omistaa Golfo Azzuro -laivan, ja järjestön menneisyydestä löytyy vielä luxusristeilijä Astral. Tämä järjestö käytti 1,4 miljoona euroa pelastustehtäviin Välimerellä. Golfo Azzurro voi ottaa 400 ihmistä kyytiinsä, ja yksi meripäivä maksaa ”vain5 000 Euroa.

SOS Mediterranée

Italialais-ranskalais-saksalainen järjestö SOS Mediterranée, jonka perusti amiraali Klaus Vogel, kuluttaa toimintaan merellä tuplat verrattuna Proactiva Open Arms –järjestöön. Järjestön laivan yksi meripäivä maksaa 11 000 euroa.

Sea Watch Foundation

Vuonna 2014 saksalainen Harald Hoppner ja hänen tukijansa ostivat 60 000 eurolla hollantilaisen kalastusveneen, joka on tänään huippumodernisoitu pelastusalus. Järjestöllä on käytössään kaksi laivaa, jotka purjehtivat Hollannin ja Uuden Seelannin lippujen alla. Järjestön kerrotaan saavan pian käyttöönsä myös lentokoneen. Mistä järjestö saa rahoituksensa, sitä ei tiedetä.

Life Boat

Sea Watch-organisaatiolla ja Life Boatilla on omituisia yhtäläisyyksiä. Molempien tukijana esiintyy hampurilainen jalkapallokerho FC St. Pauli. Laivat operoivat Italiasta käsin, vaikka päämaja on Maltalla. Järjestö tekee kymmenpäiväisiä operaatioita ajaen 24 tuntia vuorokaudessa.

Nettisivustollaan Betterplace.org järjestö keräsi 6 000 euroa tutkaa ja satelliittiyhteyksiä varten sekä 5 700 euroa pelastusveneeseen. Järjestön rahoitus ei millään arviolla riitä nykyisen kaltaiseen toimintaan, vaikka uusia lahjoituksia on ilmoitettu noin 14 000 euron edestä.

Sea-Eye and Jugend Rettet

Viiden saksalaisen järjestön joukossa on huomiotta jäänyt Sea-Eye and Jugend Rettet –järjestö. Järjestö perustettiin vuonna 2015 Michael Buschheuerin toimesta. Järjestöllä on riveissään 200 vapaaehtoista, ja se ilmoittaa, että toiminta pyörii 1  000 eurolla päivässä.

Järjestön perustajat kasasivat lahjoituksia 100 000 euron edestä ostaakseen kalastusvene Juventan. Kuukausittain noin 40 000 euroa maksava pelastustoiminta rahoitetaan lahjoituksin. Kokonaislahjoitussumma on tähän mennessä 166 232 euroa.

MOAS

Migrant Offshore Aid Station on kansalaisjärjestöistä mielenkiintoisin. Järjestö toimii Maltalta kahdella laivalla. MOAS perustettiin vuonna 2013 italialaisen yrittäjäpariskunnan Christopher ja Regina Catrambone :n toimesta. Järjestön toiminnan rahoituksesta kiitokset kuuluvat myös Tanghere –vakuutuskonsernille, joka on erikoistunut ”pelastustoimiin ja salaisiin operaatioihin” ja tienaa miljoonia.

Muista lahjoittajista on mainittava Avaaz.org, joka on tuonut pesään 500 000 euroa. Tämän lahjoituksen jäljet johtavat George Sorosin Moveon.org -järjestöön.

Christopher itse tuki Hillary Clintonin vaalikampanjaa, ja esiintyy usein maailman kerman kanssa. Yksi Christopherin ystävistä on Robert Young Pelton, jonka yritys tekee taisteluveitsiä. Nämä veitset on testattu taistelussa ainakin Afganistanissa, Somaliassa, Irakissa ja Burmassa.

Järjestön hallituksessa on Ian Riggier, entinen maltalainen upseeri, joka on tunnettu Maltalla olleiden pakolaisia vastustaneiden mielenosoitusten väkivaltaisesta lopettamisesta.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa