Eurooppa Maahanmuutto

Valko-Venäjän KGB perusti väärennettyjä sosiaalisen median tilejä lietsoakseen siirtolaiskriisiä

Kuva Pixabay

Metan raportti paljasti Facebookissa hybridivaikuttamiseen luotujen väärennettyjen käyttäjätilien lietsovan siirtolaiskriisiä.

Facebookin emoyhtiö Meta on yhdistänyt Valko-Venäjän KGB:n kymmenien väärennettyjen sosiaalisen median tilien perustajiksi ja aktivisteiksi tekeytyneiksi henkilöiksi siirtolaiskriisin lietsomiseen Valko-Venäjän ja Puolan rajalla.

Keskiviikkona julkaistussa Metan raportissa kerrottiin, että se oli poistanut 41 Facebook-tiliä, viisi Facebook-ryhmää ja neljä Instagram-tiliä, koska ne olivat rikkoneet sen yhteisönormeja ”koordinoidulla epäaidolla käyttäytymisellä”.

Väärennettyjä profiileja käytettiin Puolan viranomaisten toiminnan arvostelemiseen, ja levittämään provosoivia väitteitä siitä, että puolalaiset rajavartijat käyttäisivät väkivaltaa ja pelottelua laittomia siirtolaisia kohtaan.

Yhteydet Valko-Venäjän KGB:hen

”Nämä fiktiiviset henkilöprofiilit julkaisivat englanniksi, puolaksi ja kurdiksi kritiikkiä Puolaa kohtaan, mukaan lukien kuvia ja videoita puolalaisista rajavartijoista, joiden väitettiin rikkovan laittomien siirtolaisten oikeuksia, ja vertasivat Puolan antamaa kohtelua muiden maiden kohteluun”, raportissa sanottiin.

”Vaikka huijauksen takana olevat henkilöt yrittivät salata henkilöllisyytensä ja koordinointinsa, tutkimuksemme löysi yhteyksiä Valko-Venäjän KGB:hen”, raportissa todettiin.

Valko-Venäjän KGB:stä ei tavoitettu ketään kommentoimaan asiaa.

Entistä aggressiivisempaa tilien sulkemista

Valvontaviranomaiset, lainsäätäjät ja toimihenkilöt ovat painostaneet Facebookia maailmanlaajuisesti torjumaan väärinkäytöksiä palveluissaan. Se kertoi Reutersille syyskuussa, että se aikoo sulkea entistä aggressiivisemmin koordinoidut ryhmät, jotka koostuvat oikeiden käyttäjien tileistä ja jotka harjoittavat tiettyjä haitallisia toimintoja sen alustalla, kuten yrityksiä vaikuttaa maiden vaaleihin.

Euroopan Unionin maat ovat syyttäneet Valko-Venäjää siirtolaiskriisin luomisesta alueen itärajoille rohkaisemalla tuhansia Lähi-idästä ja Afrikasta tulevia laittomia siirtolaisia yrittämään Puolan ja Liettuan kautta kostoksi länsimaiden Minskille asettamista pakotteista.

Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukašenka kiistää tämän ja syyttää kriisistä EU:ta.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan ainakin 13 ihmistä on kuollut, kun laittomat siirtolaiset ovat pakkasessa leiriytyneet rajalla. Kolme Valko-Venäjän rajanaapurina olevaa EU-maata on puolustanut lähestymistapaansa, jonka mukaan laittomia siirtolaisia on työnnetty takaisin ilman, että heidän tapauksiaan olisi arvioitu erikseen tai että heille olisi annettu mahdollisuus hakea turvapaikkaa kansainvälisen humanitaarisen oikeuden mukaisesti.

Metan raportissa vihjailuja Puolan hybridivaikuttamisesta, mutta näytöt puuttuvat

Metan raportin mukaan yhtiö oli erikseen poistanut 31 Facebook-tiliä, neljä ryhmää ja neljä Instagram-tiliä, joiden uskottiin olevan peräisin Puolasta ja joiden kohderyhmänä oli Valko-Venäjä ja Irak.

Raportissa ei yhdistetty tilejä Puolan valtioon, mutta siinä väitettiin, että niiden tarkoituksena oli estää yrittämästä laittomia siirtolaisia pääsemään EU:hun.

”Nämä valehenkilöt väittivät jakavansa omia negatiivisia kokemuksiaan yrittäessään päästä Valko-Venäjältä Puolaan ja kirjoittivat laittomien siirtolaisten vaikeasta elämästä Euroopassa”, raportissa sanottiin. ”He postasivat myös Puolan tiukasta maahanmuuttajavastaisesta politiikasta ja maahanmuuttajavastaisesta äärioikeiston toiminnasta Puolassa.”

Lähde: Reuters

6 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
juha II

Tuohan on sinänsä nk. ”lännen” joka päiväistä normitoimintaa, jota Suomessakin kohdistetaan niihin, jotka eivät osaa kumartaa ”oikeaa” herraa!

John Quiman

On sanomattakin selvää, että erityisesti politiikassa eri tahot koettavat tukea omia tarkoitusperiään käyttämällä kätevästi käsillä olevia kanavia.

Puolueeton

Uutinen tulee taholta, joka levittää venäläisvastaista propagandaa.

John Quiman

Älä huoli, on niitäkin tahoja, jotka julistavat venäjämyönteistä propagandaa.

Et kyllä antanut yhtään perustelua sille, että miksi uutinen ei olisi paikkansa pitävä.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Lokasanko puhuu basgaa

V. Venejä syyttää EU:ta ongelmasta, jonka on itse luonut lennättämällä näitä l0isia Minskiin ja sen jälkeen kuskaamalla ne Puolan rajalle. Miten tästä voi syyttää EU:ta muutoin kuin sen harjoittamasta avoimien rajojen politiikasta, joka ei nyt ihan täysin toteutunutkaan?

John Quiman

Lukasenkolla suu puhuu mitä vaan tarkoitusperille sopivaa. Totuushan ei tapaa hänen kohdallaan olla sitä. On kyllä huvittavaa, että hänen organisoimansa ”turvapaikanhakijoiden” virta olisi EU:n syytä.

Niinhän ison ja pahan pojan mielestä oli pienen pojan ihan oma syy, että hänen oli pakko hakata pieni poika, koska tämä ei tehnyt kuten hän halusi.

Kansalaisen verkkokauppa