Kotimaa

Valtakunnalliset ruoka-aputoimijat verkottuvat

Kuva ruoka-apua tarjoavasta päiväkeskuksesta. Kuva Ruoka-apuyhdistysten liitto ry
Valtakunnalliset ruoka-aputoimijat ovat aloittaneet verkottumisen. Uusia toimijoita tarvitaan.

Valtakunnalliset ruoka-apua antavat toimijat tapasivat toukokuussa ja keskustelivat Suomessa tehtävästä ruoka-aputyöstä, sen tarpeista ja tulevaisuudesta, kertoo Ruoka-apuyhdistysten liitto tiedotteessaan.

Suomessa ruoka-apupisteitä on arviolta 700-1 000, kun mukaan lasketaan EU-ruoan jakopisteet ja diakonian jakamat ostolaput. Ruokaa jakavat monet toimijat, muun muassa seurakunnat ja erilaiset järjestöt.

Ruoka-apu Suomessa monimuotoista

Ruoka-apu on monimuotoista ja monipuolista: on ruokakasseja, joissa on itse valittua ruokaa tai jotka ovat valmiiksi täytettyjä, on ilmaisia tai 1–3 euron aterioita, on yhteisiä aterioita, kotiin vietävää ruokaa, ruokapankkipäivystystä, ruoka-autoja sekä päiväkeskusten ja kahviloiden yhteydessä jaettua ruokaa.

– Julkinen keskustelu ruoka-avusta on pitkään antanut yksipuolisen kuvan ruoka-avusta jakojonoineen. Pitkiä leipäjonoja on Suomessa todella vähän, mutta silti ne saavat median huomion. Varsinkin ulkojonot ovat vain pieni osa Suomessa tehtävästä ruoka-aputyöstä. Se, miten ja missä ruokaa voidaan jakaa, riippuu toimijan resursseista, kuten käytettävissä olevista tiloista, henkilökunnasta, kylmälaitteista ja kuljetuskapasiteetista, ruoka-aputyön toimijat korostavat.

Monet toimijat ovat jo pitkään tarjonneet ruoka-apua monen muun toiminnan ohessa. Ruoka-avun yhteydessä on esimerkiksi kahvilatoimintaa, päihdekuntoutustyötä, velkaneuvontaa ja palveluohjausta. On jalkautuvaa sosiaalityötä, monenlaista yhteistyötä kuntien, järjestöjen ja seurakuntien kesken, leirejä ja vertaisryhmiä.

Osalla avustustyöntekijöistä omakohtaista kokemusta ruoan puutteesta

Avustustyöntekijöissä on taustoiltaan monenlaisia henkilöitä.

– On palkallisia, palkkatuettuja, vapaaehtoisia, talkoolaisia, kuntouttavan työn tekijöitä, työkokeilijoita, työharjoittelijoita ja oppisopimusopiskelijoita. On ammattilaisia ja käytännön työssä harjaantuneita. Osalla on omaa kokemusta ruoan puutteesta, tiedotteessa todetaan.

Ruoka-aputyön moninaisuudesta huolimatta ruoka-aputyön kehittämisen tarpeita on tiedotteen mukaan vielä paljon.

– Valtakunnallinen verkostoituminen on aloitettu, niin suuria kuin pieniäkin toimijoita tarvitaan. Tarve ruoka-avulle ei ole kadonnut, päinvastoin, liitto kertoo tiedotteessaan ja toivottaa kaikki halukkaat yhteistyöhön mukaan.

Ruoka-apuyhdistysten liitto
Ruoka-apuyhdistysten liiton paikalliset toimijat

  • 22
    Shares